01.16.2022 10:22

Statistica constructiilor de locuinte in Romania

Constructiile de locuinte în trimestrul III si în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012 (date provizorii)

În trimestrul III 2012 au fost date în folosinta 10.588 locuinte, în scadere cu 690 locuinte, fata de trimestrul III 2011.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012 au fost terminate 26.654 locuinte, în scadere cu 2.430 locuinte, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Trimestrul III 2012 fata de trimestrul III 2011

Pe medii de rezidenta, în trimestrul III 2012, cele mai multe locuinte au fost construite în mediul rural, 60%.

Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de trimestrul III 2011, în trimestrul III 2012, a scazut numarul locuintelor realizate din fondurile private cu 744 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fondurile publice a crescut cu 54 locuinte.

Distributia în profil regional subliniaza o tendinta de scadere a numarului locuintelor terminate pe total cu 690 locuinte, scadere reflectata în regiunile de dezvoltare: Nord – Est (-456 locuinte), Centru (-342 locuinte), Sud – Est (-265 locuinte), Vest (-70 locuinte) si Sud – Muntenia (-63 locuinte). Cresteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud – Vest Oltenia (+351 locuinte), Bucuresti – Ilfov (+80 locuinte ) si Nord – Vest (+75 locuinte).

Perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012 fata de perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2011

Pe medii de rezidenta, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012, fata de perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2011, analiza constructiei de locuinte pune în evidenta cresterea ponderii locuintelor terminate în mediul rural, cu 56,70%.

 

 

Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012, a scazut numarul locuintelor realizate din fonduri private cu 2.358 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fonduri publice a scazut cu 72 locuinte.

Distributia în profil regional pune în evidenta o scadere a numarului locuintelor terminate, în urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord – Est (-966 locuinte), Centru (-827 locuinte), Sud – Est (-412 locuinte), Nord – Vest (-290 locuinte), Bucuresti – Ilfov (-226 locuinte), Sud – Muntenia (-71 locuinte) si Vest (-50 locuinte). Crestere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Sud – Vest Oltenia (+ 412 locuinte).

 

 

 

 

 

PRECIZARI METODOLOGICE

1. Sursa datelor o constituie Cercetarea statistica trimestriala “Constructii de locuinte” ( LOC TR ), care reprezinta suportul informational pentru stabilirea numarului de locuinte terminate în cursul perioadei analizate, precum si în curs de executie la sfârsitul perioadei analizate la care nu s-au realizat înca toate lucrarile prevazute în documentatia de executie sau care au fost terminate dar nereceptionate.

Locuinta (apartamentul) este constructia, formata din una sau mai multe camere de locuit situata la acelasi nivel al cladirii sau la niveluri diferite, prevazuta în general cu dependinte (bucatarie, baie, etc.) sau alte spatii de deservire, independenta din punct de vedere functional, având intrare separata din casa scarii, curte sau strada si care a fost construita, transformata sau amenajata în scopul de a fi folosita, în principiu, de o singura gospodarie. Sunt considerate locuinte terminate acelea care nu au existat anterior si ale caror elemente, inclusiv fundatia s-au construit pentru prima data, la care s-au finalizat toate lucrarile prevazute în documentatia tehnica si care au fost receptionate de beneficiari.

Locuintele terminate din fonduri publice cuprind locuintele finantate de la bugetul de stat si bugetele locale.

Locuintele terminate din fonduri private cuprind locuintele finantate din surse proprii ale operatorilor economici precum si cele terminate din fondurile populatiei.

2. Cercetarea statistica este exhaustiva. Nomenclatorul care sta la baza raportarii este format din toti operatorii economici, inclusiv unitatile specializate în contractarea, construirea si vânzarea locuintelor catre populatie, unitatile administratiei publice care au finantat constructiile de locuinte din surse proprii sau atrase, organizatiile obstesti, precum si consiliile locale (municipale, orasenesti, comunale) care urmaresc si locuintele terminate executate de populatie în regie proprie.

sursa: INSSE 

Vizualizari: 2.068

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *