01.20.2022 22:18

Salveaza energie la incalzirea casei

Poate nu pare ca vei economisi multa energie, utilizand becuri fluorescente sau reparand scurgerea unui robinet. Dar daca in fiecare casa se practica cateva idei de conservare energiei dintre cele 63 de idei de mai jos, am putea reduce consumul de energie semnificativ. Sunt necesare doar cateva minute pe luna si vei observa o diferenta si vei face o diferenta!

1.Obtine o inspectie a sistemului de incalzire in mod regulat – in special daca e pe gaz. O imbunatatire iti poate reduce costurile incalzirii cu pana la 5 procente.

2,Instaleaza un termostat programabil. Daca il folosesti sa reduci temperatura peste noapte cu 10, iti vei micsora facturile de incalzire cu 10%. Un termostat digital costa intre 150 si 250 lei si iti poti recupera banii in aproximativ un an

3.Nu seta termostatul centralei, la o valoare mai mare decat doresti de fapt. Nu va incalzi casa mai repede si iti va face centrala sa functioneze mai mult decat este necesar.

4.Incearca sa nu acoperi/blochezi radiatoarele sau caloriferele cu mobila. O idee buna ar fi sa instalezi un panou care reflecta caldura in spatele caloriferelor, pot fi cumparate sau poti sa construiesti unul dintr-o bucata de placaj si o folie de aluminiu.

5.Pastreaza draperiile si jaluzelele trase peste noapte, pentru a bloca aerul rece, dar deschidele in timpul zilei pentru a lasa caldura soarelui in camera.

6.Incearca sa nu utilizezi radiatoare electrice sau pe propan pentru a incalzi camerele. Au un consum mare si sunt si foarte periculoase.
7.Daca ai dusumele sau pardoseala din gresie, pune covoare pentru a pastra caldura picioarelor.
8.Daca pleci in vacanta, nu uita sa micsorezi temperatura termostatului. Vei face economie la energie.
Seminee&Sobe

1.Daca ai un semineu sau soba pe lemne, curatale si inspecteaza-le in mod regulat si sa arzi doar lemne uscate, pentru a produce cat mai multa caldura.

2.Cand soba nu este utilizata, inchide evacuare.

Izolarea casei

1.Verifica nivelul de izolatie al casei.

2.Instaleaza izolatie termica in mansarda. Marind nivelul izolatiei poti sa reduci costurile de incalzire cu pana la 20% si cele de racire cu pana la 10%.

3.Adauga izolatie termica la nivelul superior al fundatiei, acolo unde intalneste peretii exteriori.
4.Instaleaza izolatie la subsol sau beci.
5.Cand mergi sa cumperi materiale termo-izolatoare, nu uita ca o valoare mai mare a rezistentei termice inseamna o izolare mai buna.

Racirea casei

1.Aproape de apus, inchide luminile care nu sunt necesare. O idee buna este umbresti ferestrele dinspre sud si vest in timpul zilei cand este mai cald.
2.Planteaza un copac. Un copac care umbreste ferestrele dinspre sud/vest poate reduce costurile de racire cu pana la 25 procente.
3.Utilizeaza ventilatoare la nivelul tavanului, pentru a recircula aerul in toata casa. Ventilatorul ar trebui sa functioneze in sensul acelor de ceasornic in timpul verii si invers acelor de ceasornic in timpul iernii.
4.Seteaza aparatul de aer conditionat pe pozitia “on” si nu pe “auto”. Astfel aerul va circula in toata casa si temperatura se va pastra la un nivel constant.
Protejeaza-ti casa de vremea neprielnica
1.Sigileaza usile si ferestrele cu banda de sigilat sau adeziv sigilant elastic. O investitie in adezivi de sigilare ar putea sa reduca costurile de incalzire considerabil.
2.Instaleaza garnituri la prizele de aer si curent electric exerioare. Aceste locuri sunt printre primele locuri prin care iese aerul. Nu uita sa opresti curentul electric.
4.Pelicula reflectorizanta pentru geamuri, reduce temperatura interioara in timpul verii si iti va proteja mobila si covoarele.
5.Sigileaza usile pe care nu le folosesti.Incalzirea apei
6.Instaleaza un cap de dus care face economie la apa. Nu te ingrijora, nu va reduce presiunea.
7.Sigileaza pierderile robinetelor. Cu o picatura pe secunda se pot acumula 0.6 metri cubi de apa lunar.
8.Utilizeaza aeratoare la robitele chivetei din bucatarie si baie. Daca ai apa dura, curata regulat aeratoarele cu otet pentru a reduce depozitele.
9.Fa dus, nu baie. Umplerea cazii necesitata de 3 ori mai multa apa decat un dus.

Alte modalitati de economisire a energiei


1.Pastreaza usa garajului inchisa, in special iarna.
2.Daca ai nevoie de o masina de turns iarba, ia in considerara un model electric. Sunt mai ieftine de operat, mult mai putin zgomotoase si nu au emisii toxice.
3.In locul unui gratar pe carbuni, incearca unul pe gaz sau electric. Sunt mai economice, mai conveniente si nu vei ramane fara combustibil prea repede.
4.Scoate din priza aparatele electrice care nu sunt utilizate. Multe aparate electrice si electronice au un consum electric chiar si cand sunt inchise.
5.Daca casa ta nu este izolata termic, plaseaza obiectele de mobilier mari de-a lungul peretilor exteriori. Astfel mobila va bloca aerul mai rece.

Ce modalitati de economie a energiei utilizezi?

Light bulb, in hand

Sursa. 

Vizualizari: 2.875

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *