05.16.2022 18:23

Rethinking SOMES

Anuntarea rezultatelor Concursului de Solutii pentru „Rethinking SOMES”

Presedintele juriului, arh. Dietmar Steiner – Austria a declarat la finalul procesului: „În experienta mea de aproape 35 de ani de participare în calitate de membru al unui juriu în competitii peste tot în Europa, rar mi-a fost dat sa întâlnesc situatii precum cea pe care am gasit-o la acest concurs de idei, care a fost pregatit temeinic,  structurat pe criterii obiective si clare si la care au participat membri ai juriului extrem de angajati si motivati exclusiv de dorinta de a gasi cea mai buna solutie pentru Somes, râul Clujului”.

”As vrea sa multumesc întregii echipe care a lucrat la proiectul legat de Somes. Este o munca minutioasa, serioasa si profesionista. Municipalitatea clujeana a ales varianta concursului de solutii tocmai pentru a beneficia de cea mai buna expertiza pentru a putea aduce Somesul în Cetate, pentru a ne întoarce fata spre râul care ne traverseaza orasul si de a avea o solutie europeana, moderna, în concordanta cu exigentele urbanistice si de mobilitate existente la nivel european. Chiar daca aceasta solutie este mai lunga si presupune un timp mai îndelungat de implementare, are un mare avantaj al calitatii si al durabilitatii. Din aceasta perspectiva am ales concursul de solutii ca fiind de departe cea mai buna modalitate de implementare a politicii urbane, coerente si pe termen lung. A fost într-adevar un efort de echipa al OAR, al Primariei Cluj-Napoca, al membrilor juriului din tara si din strainatate, care sunt convins ca au luat cea mai buna decizie, înteleapta pentru viitorul orasului. Administratia va folosi aceasta expertiza uriata pentru folosul si binele comunitatii clujene. Avem o decizie europeana si sper sa fie pe placul clujenilor si sa-i încânte”, a precizat primarul Emil Boc.

Luni, 2 octombrie 2017, începând cu orele 11.00, la sala de expozitii de pe str. Iuliu Maniu, nr. 4, Cluj-Napoca, a avut loc festivitatea de anuntare a câstigatorilor concursului „Rethinking SOMES”, care a avut ca obiectiv elaborarea unui plan integrat de dezvoltare pentru malurile râului Somes pe parcursul Municipiului Cluj-Napoca.

Juriul competitiei a fost format din:

– Arh. Dietmar Steiner – Austria, presedintele juriului
– Arh. Ildiko Mitru – România
– Arh. Ligia Subtirica – România
– Arh. Claudiu Salanta – România
– Peisagist Nicolas Triboi – România
– Urb. Alexandre Sorrentino – Franta
– Arh. Darko Polic – Serbia
– Arh.  Vlad Rusu – România
– Stefan Teitanu – România

În urma deliberarilor juriului au fost selectate cele 3 proiecte câstigatoare.

Declaratia oficiala a juriului:

„Juriul apreciaza initiativa Primariei Cluj-Napoca si a Ordinului Arhitectilor din România, de a pune laolalta specialisti din România si din strainatate pentru a crea un juriu independent, capabil sa asigure evaluarea unei competitii cu abordare integrata. Aceasta reprezinta un punct de plecare în organizarea unui nou proces de selectie a proiectelor urbane si arhitecturale, în conexiune cu nevoile publice. Aceasta abordare globala si integrata îsi propune sa înainteze o noua viziune, credibila si transparenta, într-un proces de selectie bazat pe calitate si abilitate profesionala. Juriul considera ca împartasirea si compararea experientelor si a punctelor de vedere, pornind de la tipuri de pregatire diferite si nationalitati diferite, îmbogateste viziunea conform careia Clujul îsi pregateste viitorul urban. Atât diversitatea, cât si calitatea diferitelor propuneri demonstreaza necesitatea reala a implementarii concursului ca procedura de achizitie publica, dedicata ini?iativelor noi în domeniul urban si arhitectural”

1_A1

Premiul 1

Proiectul cu nr. de concurs 60 (premiul este reprezentat de valoarea estimata a contractului de proiectare, care se cifreaza la 1.577.345 lei)

Autor principal: Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramon Sierra (PRACTICA)

Colaboratori arhitectura: Raul Brito, Sofia Valdivia, Gonzalo Cortes

“Proiectul este construit în jurul ideii fundamentale ca Somesul este un element viu, capabil de a oferi energie întregii comunitati.

Propunerea foloseste forta transformatoare a peisajului natural si se bazeaza pe implicarea comunitatii în dezvoltarea proiectului si reuseste sa puna în valoare complexitatea peisajului, depasind limitele unor solutii urbanistice conventionale.

Proiectul aduce solutii inovatoare pentru România si propune un nou mod de a gestiona relatia dintre mediul construit si cel natural si invita toti actorii urbani sa se raporteze la cadrul natural cu respect prin practici sustenabile. Este o abordare sensibila a temei de concurs.

Proiectul de fata poate deveni un model de bune practici în domeniul abordarii cursurilor de apa în mediul urban.

Abordarea în orasele noastre este de obicei agresiva în privinta râurilor: ziduri de beton, baraje, afectarea vietii salbatice si a ecosistemului natural. Propunerea de fata poate reprezenta un adevarat manifest national, invitând orasele din România sa îsi regândeasca atitudinea fata de cursurile de apa care le traverseaza.

Protejarea ecosistemului natural si a biodiversitatii, precum si încetinirea vitezei curgerii râului, sunt vazute ca solutii durabile pentru a conserva caracterul natural al râului.

Proiectul foloseste multidisciplinaritatea pentru a lucra „în echipa” cu ecosistemul natural, si nu împotriva acestuia. Aceasta este viziunea clara pe care proiectul o propune.

2_A2

Juriul a apreciat în mod deosebit:

Ideea EXTINDERII – proiectul propune crearea de mai mult spatiu pentru râu si, în acest fel, crearea unei identitati mai puternice a acestuia si în acelasi timp generarea unei noi relatii între comunitate si râul care îi apartine.

Ideea CONECTARII – proiectul propune noi perspective asupra râului, obtinute prin remodelarea topografiei si prin crearea de noi itinerarii si spatii oferite locuitorilor.

Conceptul balcoanelor deschise catre râu aduce noi posibilitati de contemplare. Aceste noi repere, asemanatoare unor interventii artistice, au potentialul de a deveni imagini iconice pentru râu si pentru oras.

Ideea ACCESIBILITATII – proiectul propune remodelarea spatiilor din proximitatea râului, apelând la o diversitate de solutii de amenajare pentru apropierea de apa, atât minerale: piatra, nisip, beton, cât si vegetale: lemn, iarba, plantatii.

Juriul apreciaza varietatea ambiantelor pe care proiectul le propune a fi create de-a lungul râului. Aceste noi spatii, remodelate pe cele doua maluri, vor permite evolutia fireasca a ecosistemului natural.

De asemenea, juriul apreciaza generozitatea propunerii, care este simpla si subtila, venind totodata cu rezolvari precise. Designul elementelor urbane propuse este deopotriva coerent si flexibil.

Juriul opineaza ca solutia propusa pentru zona de est, în apropierea statiei de epurare, trebuie regândita cu mai multa atentie referitor la implicatiile ei ecologice si la extinderea studiului la o scara mai mare.

De asemenea, recomandam gândirea unui sistem de iluminat în ton cu restul proiectului, pentru ca râul sa poata participa si la imaginea nocturna a orasului.

Invitam echipa de proiect sa studieze malul stâng din proximitatea podului Horea si sa detalieze o solutie non-invaziva, în acord cu ideea generala a proiectului.

Recomandam echipei sa abordeze în aceeasi maniera conexiunile cu Parcul Feroviarilor si cu zona Iris, posibile subiecte ale unor viitoare concursuri de solutii. ” – Juriul Concursului

1_A3

Premiul 2

Proiectul cu nr. de concurs 58 (premiu în valoare de 60.000 lei)

Autor principal: SC PLANWERK ARHITECTURA SI URBANISM SRL

Colaboratori specialitati: SC Adrian Pop BIROU DE ARHITECTURA SRL-D

1_A4

Premiul 3

Proiectul cu nr. de concurs 52 (premiu în valoare de 30.000 lei)

Autor principal: Moga Marius Catalin

Coautori: Aldea Silviu, Magerusan Adriana, Miclaus Marius, Felvinczi Anamaria, Constantinescu Teodora

Colaboratori arhitectura: Nistor Alexandru, Susan Roxana, Pop Vlad, Knall Arnold, Fülöp Csenge, Apahidean Dragos

Colaboratori specialita?i: Horhat Ana – peisagistica, Soflete Marius – structuri

Festivitatea de anuntare a rezultatelor concursului a început la ora 11.00 cu prezentarea concursului si a juriului si anuntarea câstigatorilor, de la ora 18.00 fiind urmata de o sesiune de scurte prelegeri sustinute de membrii Juriului si un cocktail.

Concursul a fost lansat în iunie 2017, pâna la data-limita de 25 septembrie 2017 intrând în comisia tehnica un numar de 11 proiecte participante.

Concursul de solutii a fost public, într-o singura faza, deschis pentru România, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.

Acest concurs a fost organizat de catre Filiala Transilvania a Ordinului Arhitectilor din România în parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din România. Promotorul concursului a fost Primaria Municipiului Cluj-Napoca, iar evenimentul de anuntare a rezultatelor este gazduit de Parohia Romano-Catolica Sf. Mihail.

Expozitia proiectelor va putea fi vizitata în perioada 2-8 octombrie 2017.

2_A1

Mai multe detalii despre concurs puteti gasi pe pagina oficiala a competitiei: http://oar.archi/ro/concursuri/concurs-de-solutii-rethinking-somes

OAR 

Vizualizari: 9.112

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *