12.09.2021 3:53

Reabilitarea peisagera si reactivarea Parcului Feroviar Cluj Napoca

Proiect pentru Parcul Feroviarilor

Astazi a avut loc anuntarea câstigatorilor concursului international de solutii de arhitectura „Reabilitarea peisagera si reactivarea Parcului Feroviar Cluj Napoca”.

Competitia a fost lansata oficial pe data de 4 aprilie 2018 de Primaria Cluj-Napoca în colaborare cu Ordinul Arhitectilor din România (OAR).

Concursul a fost unul international, fiind invitati sa participe specialisti din România, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.

Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune solutii în vederea reabilitarii peisagere si reactivarii Parcului Feroviar Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

”Corelarea Parcului Feroviarilor cu Parcul Farmec, cu Parcul Armatura si cu râul Somes reprezinta exact ceea ce noi ne asteptam: calitate si integrarea spatiului urban. Mentionam faptul ca si noi am facut eforturi pentru a aduce Parcul Feroviarilor în patrimoniul orasului, pentru a-l putea deschide acestui concurs de solutii si multumesc înca odata juriului, specialistilor, societatii civile pentru interesul constant pe care l-a aratat si îl arata pentru revitalizarea spatiilor publice. Pentru ca doar împreuna societatea civila, specialisti si autoritate publica putem sa gasim cele mai bune solutii pentru comunitatea noastra. Va multumesc înca odata pentru efortul pe care îl faceti”, a precizat primarul Emil Boc.

Feroviari 3

În urma deliberarilor juriului a fost selectate ca proiect câstigator lucrarea realizata de ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L. (autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olanescu, arh. Anamaria Olanescu, arh. Anda Gheorghe, colaboratori specialitati: structura – ing. Ovidiu Rusu, peisagistica – ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan, constructii hidrotehnice – ing. Monica Gheorghe).

Feroviari 2

În legatura cu proiectul care a câstigat locului I, membrii juriului au apreciat urmatoarele:

”Proiectul propune transformarea parcului într-o “Gradina a Somesului”, integrând râul în amenajarea propusa. Apa devine, astfel, o „axa ecologica”, un element transformator si atractor al parcului.

Printr-o zonificare complexa si ierarhizata, se propun patru “fâsii functionale” cu grade diferite de utilizare si multiple scenarii posibile.

Proiectul pune în valoare cele doua zone existente de acces prin crearea a doua “porti” marcate subtil. Se apreciaza descoperirea de noi posibilitati de acces în zona de est si accesibilizarea zonei malului opus al râului.”

Premiul II a fost desemnat pentru S.C. ATELIER MASS S.R.L. (autori principali: Atelier Mass, Metapolis, Ana Horhat), iar premiul III a fost adjudecat de echipa BIA Serban Daniel Lucian / Daniel Serban (autori principali: Andrei Bacosca, Ruxandra Grigoras, Lázár Csaba, Madalina Perju, Daniel Serban, colaboratori specialitati: Diana Cota – peisagist)

Câstigatorul concursului a obtinut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimata a contractului de proiectare în valoare de 555.450 lei, fara TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 lei, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 lei.

Feroviari 1

 

sursa: Primaria Cluj-Napoca 

Vizualizari: 6.313
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *