05.16.2022 17:34

Rata de succes si durata medie de aprobare a unui PUZ sau PUD

Studiu RABO si MOREANU Law: Rata de succes si durata medie de aprobare a unui PUZ sau PUD – concluzii!

In cadrul etapelor construirii unui imobil, fie ca vorbim despre un bloc de locuinte, o cladire de birouri sau chiar o casa, prealabil obtinerii autorizatiei de construire, dezvoltatorul/proprietarul se gaseste in unele situatii in fata obligatiei de a pregati si obtine un Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.) sau un Plan Urbanistic de Detaliu (P.U.D.).

Prin aceste documentatii de urbanism se modifica/amendeaza/detaliaza reglementarile existente in cadrul Planului Urbanistic General (P.U.G.) care sa permita construirea proiectului imobiliar conform intentiei dezvoltatorului/proprietarului.

O problema generala prealabila pregatirii, depunerii si obtinerii aprobarii unei autorizatii de construire priveste rata de succes si durata medie de aprobare a unui PUZ sau PUD.

La nivelul municipiului Bucuresti aprobarea PUZ-urilor este in competenta Primariei Municipiului Bucuresti, iar conform informatiilor obtinute in cadrul Studiului ale carui concluzii sunt prezentate in sumar prin prezentul, in intervalul 2015-2017 au fost aprobate, in medie, un numar de 25 de PUZ-uri / an.

In privinta PUD-urilor, aprobarea acestora se realizeaza de catre Primaria Generala sau de Primariile de Sector, dupa caz. Spre exemplu, la nivelul Primariei Sectorului 3, in acelasi interval de timp mai sus mentionat, a fost aprobat un numar mediu de 20 PUD-uri / an si a fost respins un numar mediu de 27 PUD-uri / an, rezultand astfel o rata de aprobare medie a PUD-urilor de mai putin de 50%. La nivelul Primariei Sector 6 concluziile sunt substantial diferite, in acelasi interval fiind aprobate un numar mediu de 100 PUD-uri / an, iar respinse un numar de numai 7 PUD-uri / an, rata de aprobare fiind in acest caz de peste 90%.

Observam, asadar, ca la nivelul municipiului Bucuresti rata de aprobare a PUD-urilor difera substantial de la un sector la altul.

In restul tarii situatia este urmatoarea cu titlu de exemplu: in municipiul Iasi numarul mediu al PUZ-urilor admise este de 90 PUZ-uri/an si respinse 15 PUZ-uri/an, rezultand astfel o rata de aprobare de 85%, in timp ce in ceea ce priveste PUD-urile la un numar mediu 12 PUD-uri/an rata de aprobare depaseste in medie 98%.

In municipiul Timisoara numarul mediu al PUZ-urilor aprobate este de 18 PUZ-uri / an, iar rata de aprobare este de 100%, aceeasi rata pastrandu-se si in privinta PUD-urilor, numarul mediu al acestora fiind de 5 PUD-uri/an. Numarul PUZ-urilor aprobate este similar in Brasov, Cluj-Napoca sau Sibiu.

Asadar, inaintea inceperii procedurii de aprobare a unei autorizatii de construire, in masura in care elaborarea unui PUZ sau unui PUD este solicitata prin certificatul de urbanism, cunoasterea ratei potentiale de aprobare este esentiala.

In privinta duratei de aprobare aceasta variaza in functie de complexitatea, durata obtinerii avizelor si gradul de incarcare al autoritatii locale, in unele situatii timpii intermediari fiind reglementati prin hotarari de consiliu local.

Prezentul reprezinta un sumar al principalelor concluzii care au rezultat in urma unui studiu complex efectuat in intervalul 2018-2019 asupra surselor disponibile in mod public si prin adresarea de solicitari de informatii celor mai importante aglomerari urbane din Romania. Concluziile detaliate ale acestuia urmeaza a fi prezentate in cadrul unei conferinte ce va fi organizata in a doua parte a anului.

Despre RABO: Lansata la Bruxelles in aprilie 2011, Romanian Association of Building Owners (RABO) este prima organizatie care reuneste unii dintre cei mai importanti investitori in cladiri comerciale din Romania. RABO promoveaza un cadru economic uniform, stabil si transparent, in conformitate cu standardele si normele europene in vigoare.

RABO a luat nastere din dorinta de a oferi proprietarilor de cladiri din Romania o voce comuna la Bruxelles, acolo unde este alcatuit cadrul european din domeniu si, in acelasi timp, de a aduce in Romania solutiile si practicile utilizate pe celelalte piete. Incepand cu septembrie 2018, Liviu Tudor, CEO al Genesis Property si Preşedinte al Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania, a fost ales Presedinte al European Property Federation (EPF) – Federatia europeana consiliaza toate institutiile UE in procesul de elaborare a politicilor publice in domeniul imobiliar.

Despre MOREANU Law: MOREANU Law este o firma de avocatura care tinde sa depaseasca asteptarile in ceea ce priveste rezultatele furnizate clientilor. Deviza “Legal Thinking for the Future”© surprinde esenta activitatii si a serviciilor furnizate.

Avocatii MOREANU Law sunt implicati in proiecte si tranzactii atat pentru clienti internationali cat si romani, furnizand asistenta juridica in cadrul unor proiecte complexe si sofisticate, in domenii ale dreptului precum: Protectia Datelor cu Caracter Personal, Asistenta Corporativa Generala, Contracte, Drept Comercial, Litigii, Drept Bancar, Fuziuni si Achizitii, Dreptul Muncii, Constructii si Drept Urbanistic si Drept Imobiliar.

3D image of a floorplan and some blueprints 

Vizualizari: 4.227

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *