12.06.2021 2:53

Putem schimba furnizorul de energie

Incepand din 1 ianuarie 2015, romanii pot sa aleaga un alt furnizor de energie electrica din cei peste 80 de furnizori prezenti pe piata din Romania

Da … este adevarat, dar deocamdata doar in teorie … in practica este putin mai complicat. In prezent consumatorii casnici sunt alimentati doar de 4 furnizori de energie electrica: Electrica, Enel, Eon si Cez.

Aceasta este o piata reglementata iar persoanele fizice platesc un tarif stabilit de catre ANRE – Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei, tarif ce in prezent se situeaza la nivelul de 133 lei/MWh.

Din acest an consumatorii casnici ar putea sa intre pe piata libera, adica pretul energiei electrice depinde de cererea si oferta de pe piata, adica pretul va putea fi mai mare sau mai mic decat cel de pe piata reglementata.

Este important de stiut ca cei ce vor trece de la piata reglementata la cea libera nu vor mai putea reveni la piata reglementata, deci mare atentie la pret, durata contractului, penalizari si conditiile de reziliere. Altfel … nimic nu se va schimba, in afara numelui furnizorului de pe factura de energie electrica. Noul furnizor va alimenta consumatorul casnic pe aceleasi cabluri ca si pana acum.

Oricum … interesul persoanelor fizice este redus pentru trecerea de pe piata reglementata pe cea libera dar pana la finalul anului 2017 toti consumatorii casnici vor trebui sa îsi renegocieze contractele de energie electrica cu unul din cei 82 de furnizori existenti.

Marea majoritate a celor 82 de furnizori de energie electrica nu sunt foarte interesati de persoanele fizice ce au un consum lunar redus iar pentru incasarea energiei consumate, noul furnizor ar avea costuri suplimentare legate de citirea contorului, furnizarea si incasarea facturii.

Cei de la Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei au infiintat o linie telefonica gratuita pentru ca cei interesati de informatii legate de schimbarea furnizorului de energie electrica: 0800800410.

In prezent conumatorii casnici folosesc energie hidro si nucleara in proportie de 60%, energie ce este mai ieftina iar diferenta provine de pe piata libera. Odata la 6 luni ponderea de energie provenita de pe piata libera creste cu 10% deci:
– 1 iulie 2015: 50% pentru piata reglementata si 50% pentru piata libera
– 1 ianuarie 2016: 40% pentru piata reglementata si 60% pentru piata libera
– 1 iulie 2016: 30% pentru piata reglementata si 70% pentru piata libera.
– 1 ianuarie 2017: 20% pentru piata reglementata si 80% pentru piata libera
– 1 iulie 2017: 10% pentru piata reglementata si 90% pentru piata libera
– 1 ianuarie 2018: 0% pentru piata reglementata si 100% pentru piata libera, adica toti consumatorii casnici se vor alimenta de pe piata libera.

Cu siguranta ca individual, persoanele fizice, nu vor obtine un pret foarte bun dar daca vor negocia mai multi consumatori, o asociatie de proprietari sau mai multe, sa poate ajunge la un pret mai redus decat cel reglementat in acest moment de ANRE, cu toate ca la final contractele se vor incheia individual cu fiecare consumator.

Electricity 

Vizualizari: 1.979

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *