01.28.2022 23:05

Persoanele fizice vor plati TVA

TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice revine in actualitate in ultima vreme.


Persoanele fizice vor plati TVA

TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice revine in actualitate in ultima vreme.

Persoanele fizice ce deruleaza tranzactii imobiliare cu caracter continuu sunt obligate sa plateasca TVA. Legea nu se aplica celor ce deruleaza acest tip de activitati cu caracter sporadic.

Cei doi termeni: caracter continuu si caracter sporadic au menirea sa ne lamureasca exact cine ve trebui sa plateasca si cine nu. Sunt informatii ca ar exista deja o baza de date transmisa de notarii publicii Ministerului de Finanate, cu CNP-urile celor ce au facut acest tip de tranzactii in ultimii ani.

Normal definitia TVA-ului este Taxa pe Valoare Adaugata, adica 19% din tot ce pui in plus peste valoarea de achizitie a acelui imobil sau daca l-ai construit peste costul de constructie. In cazul de fata se vorbeste de TVA la intreaga suma tranzactionata.

Un element important in ceea ce priveste TVA-ul este acela ca daca ai obligatia de a plati TVA cu siguranta ai avea si dreptul sa-ti deduci TVA. Sunt curios ce persoana fizica mai poate sa-si deduca TVA pentru ce a construit in 2006 sau 2007, in cazul in care mai are acte doveditoare pentru achizitiile din acea perioada.

Mai exista referiri cu privire la aplicarea TVA-ului doar pentru mai mult de 5 tranzactii efectuate de o persoana fizica sau doar pentru constructiile noi, adica cele care au mai putin de un an de la momentul obtinerii receptiei de la primarie. Se pare ca valoarea tranzactiilor este de peste 20 de miliarde Euro, iar TVA-ul ce trebuie incasat este pe masura … .
 

Vizualizari: 2.138

Comentarii (2):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *