05.16.2022 19:28

Majorarea pretului gigacaloriei sau nu?

Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca solicita majorarea pretului gigacaloriei.

Modificarile nu vor afecta pretul achitat de clujeni în aceasta iarna pentru încalzirea în sistemul centralizat.

Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a solicitat majorarea pretului gigacaloriei livrate populatiei prin sistemul centralizat de termoficare.

„Asa cum am declarat la începutul acestei ierni, pretul achitat de gigacalorie de catre clujeni va ramâne neschimbat pe toata durata sezonului rece, diferentele de costuri cauzate de modificarea tarifelor urmând a fi suportate de la bugetul local pentru aceasta iarna”, a declarat primarul Emil Boc.

Caldura

Pentru stabilirea costului gigacaloriei începând cu iarna urmatoare (noiembrie 2015 – martie 2016) Primaria demareaza o procedura de consultare publica prealabila adoptarii hotarârii locale privind preturile practicate de RAT Cluj-Napoca.

„Doresc sa facem tot ce este posibil pentru a sustine familiile clujenilor în fata cresterii costurilor si analizam posibilitatea alocarii din iarna urmatoare a unor subventii de la bugetul local pentru acele familii pentru care cresterile ar fi dificil de suportat, având în vedere venitul pe membru de familie”, a mai explicat primarul Emil Boc.

În cosecinta, în perioada 10-20 decembrie 2014, Primaria municipiului Cluj-Napoca anunta derularea unei proceduri de consultare publica în baza Legii 52/2003 privind transparenta decizionala, cu privire la un proiect de hotarâre locala privind subventionarea în functie de veniturile pe membru de familie a clujenilor care întâmpina dificultati financiare în acoperirea costurilor de încalzire pe lunile de iarna.

Modificarile de tarife sunt motivate de catre RAT având în vedere majorarile de costuri ale materiilor prime (gaze naturale si energie electrica) – produse din factori independenti de capacitatea de anticipare si precontractare a Regiei Autonome de Termoficare Cluj-Napoca. Este necesara acordarea de catre bugetul local a unor subventii de tipul ajutorului de încalzire, pentru acea parte a beneficiarilor clujeni care, în baza veniturilor pe membru pe familie, necesita sustinerea comunitatii. Astfel, în urma stabilirii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice a Preturilor (ANRSC) a tarifelor pe care Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca le va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2015 municipalitatea considera ca se impune stabilirea unei forme suplimentare de sustinere a populatiei prin stabilirea unei subventii de tipul ajutorului de încalzire si care ar putea fi acordat pe acelasi model cu ajutorul oferit din fonduri nationale.

Documentul poate fi consultat pe site-ul primariei la sectiunea „Dezbateri Publice” orice sugestie sau propunere putând fi comunicata Primariei prin înregistrarea la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, sau pe adresa de mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.

Incalzire

sursa: Biroul Mass-media – Primaria Cluj-Napoca 

Vizualizari: 2.107

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *