12.09.2021 3:45

Indicatoare multilingve la intrarile in Cluj-Napoca

Primaria Cluj-Napoca va amplasa indicatoare multilingve la toate intrarile în oras, care vor sublinia dimensiunea istorica si multiculturala a municipiului Cluj-Napoca.

În zilele ce urmeaza, imediat dupa obtinerea autorizatiilor legale, Primaria Cluj-Napoca va amplasa la toate intrarile din municipiu indicatoare multilingve, care vor sublinia dimensiunea istorica si multiculturala a orasului nostru.

În vederea fundamentarii acestui demers, Primaria municipiului Cluj-Napoca a solicitat sprijinul stiintific de specialitate al Universitatii Babes-Bolyai, care a numit o echipa de experti pentru a recomanda modalitatea de inscriptionare multilingva, respectând dimensiunea istorica si multiculturala.

Comisia este formata din urmatorii experti:
– Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultatii de Istorie si Filosofie
– Prof. univ. dr. Mihai Barbulescu, membru corespondent al Academiei Române
– Prof. univ. dr. Radu Ardevan

Aceasta comisie a propus pentru intrarile în orasul nostru indicatoare multilingve care sa respecte criteriile mentionate si care sa cuprinda inclusiv prima denumire a orasului Cluj-Napoca în calitate de municipiu.

Formulele propuse sunt urmatoarele:

I. MUNICIPIUM AELIUM HADRIANUM NAPOCENSE
Fondat de împaratul Hadrian (117 – 138 d.Hr.)

05 - text gravat 2

II. MVNICIPIUM ÆLIVM NAPOCENSE
ab imperatore HADRIANO conditum (117 – 138)*

*Acest rând reprezinta traducerea în limba latina a rândului al II-lea din prima propunere.

06 - placuta

Argumentele comisiei de experti în favoarea variantelor propuse sunt:

Primul oras declarat oficial municipiu, pe teritoriul de astazi al României, a fost Clujul, cel mai probabil înainte de anul 124 d. Hr.

Numele sau oficial, municipium Aelium Hadrianum Napoca sau municipium Aelium Napocense, a evoluat dintr-o aglomerare de colonisti civili romani sositi în primii ani de existenta a provinciei si asezati foarte probabil într-un vicus, pe locul asezarii dacice Napuca.

Dupa Cluj, este pomenit municipium Aelium Drobetense (Drobeta Turnu Severin), care trebuie pus în relatie directa cu podul peste Dunare si cu castrul auxiliar de pe malul nordic. Aceeasi origine dintr-o aglomerare creata în jurul unui castru o avem si pentru Romula (azi satul Celei, din Oltenia).

04 - text gravat 1

Astfel, în timpul împaratului Hadrian (117-138) s-au creat sigur doua orase, Napoca (Cluj-Napoca) si Drobeta (Drobeta Turnu Severin), amândoua primind titlul de municipium.

Napoca a primit dreptul municipal, probabil, înainte de anul 124. El s-a dezvoltat pe locul unei vechi asezari dacice, amintita, fara precizarea situatiei sale juridice, înca în anii 107-108 în cunoscutul miliar (marcator a o mie de pasi, similar bornelor kilometrice de azi) de la Aiton.

Acordarea titlului de municipiu pe timpul lui Hadrian dovedeste ca aici se formase un puternic nucleu de cetateni romani, unii colonizati probabil înca de pe timpul lui Traian, altii asezati dupa aceea.

Napoca este un oras civil prin excelenta, înflorirea lui se datoreaza, în primul rând, pozitiei sale geografice, orasul fiind situat în mijlocul unui teritoriu agricol fertil si la intersectia mai multor drumuri.

În afara de drumul imperial, care venea de la Potaissa si continua spre nord, la Porolissum, un drum pornea de aici spre castrul de la Gilau si mai departe spre cel de la Bologa, pe Crisul Repede, iar altul cobora pe Somesul Mic în jos pâna la castrul de la Gherla si la castrele de pe Somes.

Napoca este orasul unor bogati proprietari de pamânt, dar si un centru mestesugaresc de mare însemnatate. Aici îsi avea resedinta procuratorul Daciei Porolissensis. Pe timpul lui Marcus Aurelius (161-180) sau, cel mai târziu, în vremea lui Commodus (180-192), orasul e ridicat la rangul de colonia, dupa cum rezulta din numele colonia Aurelia Napocensis, atestat de inscriptii.

2000x1350_2000x1350
Clujul este primul municipiu din România actuala care a facut parte, în urma cu aproape doua milenii, din Imperiul Roman, adica dintr-o imensa structura statala care a reprezentat prima încercare de integrare europeana, asiatica si nord-africana, de la Oceanul Atlantic pâna la Tigru si Eufrat si din ceturile reci ale Britaniei pâna în nisipurile fierbinti ale Africii. De aceea, amintirea acelui timp revolut este înca foarte actuala si, tot de aceea, acel vechi nume latinesc trebuie rememorat mereu si cunoscut de toate generatiile succesive.

Având în vedere aceste argumente, Primaria Cluj-Napoca propune amplasarea de indicatoare multilingve conform anexei la prezentul comunicat.
„Aceasta formula subliniaza dimensiunea istorica a orasului nostru, din antichitate pâna în prezent, precum si caracterul multicultural al Clujului. Varianta propusa de Primarie reflecta o realitate istorica validata stiintific si, nu în ultimul rând, este o formula care îsi propune sa uneasca si nu sa dezbine comunitatea clujeana.” a declarat Primarul Emil Boc.

01 - Adresa UBB 02 - Nota de fundamentare 03 - comisie experti

sursa: Biroul Mass-media – Primaria Cluj-Napoca

Vizualizari: 19.565

Comentarii (1):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *