01.20.2022 23:30

Fara panouri solare inca.

Administratia Fondului pentru Mediu nu a putut publica lista instalatorilor validati in programul de nlocuire sau completare a sistemelor clasice de ncalzire.

Lista program panouri solare nepublicata inca.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a putut publica lista instalatorilor validati in programul de nlocuire sau completare a sistemelor clasice de ncalzire cu sisteme care utilizeaza energiile regenerabile din cauza neaprobarii bugetului pentru anul 2009.

Conform Ghidului de Finantare al programului mai sus mentionat, publicarea listei instalatorilor trebuie sa contina si cotele financiare alocate de catre AFM fiecarui instalator in parte, lipsa acestor informatii facand imposibila publicarea listei instalatorilor validati la 15.01.2009.

A mai mentionat ca Ghidul de Finantare al programului necesita o analiza in amanunt, la nivel de Guvern, intrucat in forma actuala sufera grave carente atat din punct de vedere al stimularii eficientei energetice in Romnia cat si din punct de vedere a modalitatii de accesare a acestui program de catre persoanele fizice interesate.

Altfel spus, noua conducere a Ministerului Mediului considera ca regula stabilita prin Ghidul de Finantare care prevede ca primul venit sa fie si primul servit de catre instalatorul validat poate conduce spre o lipsa de transparenta in ceea ce priveste intocmirea listei cu persoanele fizice care solicita nota de acceptare de la instalatori.

Totodata, o alta neregula identificata este aceea ca ghidul de finantare nu face referiri la montarea de echipamente de incalzire care utilizeaza energii regenerabile pe locuinte de vacanta, folosite de proprietarii lor doar in mica masura, banii publici neavand astfel o utilizare adecvata.

Un alt aspect subliniat de Ministrul Mediului se refera la faptul ca, in Romania, producatorii de astfel de echipamente sunt, practic, inexistenti, agentii economici fiind astfel pusi in situatia de a importa aceste sisteme, nu neaparat din Uniunea Europeana, iar acest proces poate fi considerat a fi nepotrivit, tinand cont ca ne aflam in situatie de criza economica.

sursa: Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului
Vizualizari: 1.825

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *