12.06.2021 3:04

Certificate energetice la jumate de pret

Preturile pentru obtinerea certificatelor energetice pentru cladiri au scazut cu 50% în 2015, fata de 2012

Din 2012 pâna în prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, au scazut cu 50%, potrivit raportului emis de Like Consulting, pentru perioada 2012-2015.

Astfel, daca un certificat energetic pentru o garsoniera costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuala auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei.

Si pentru apartamentele cu doua camere, tarifele au scazut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei.

Cele mai mari scaderi s-au înregistrat la case si cladiri. Daca certificatul energetic pentru o casa costa 5 lei/mp, în 2012, auditorii energetici au trebuit sa se adapteze la puterea de cumparare a pietei si la concurenta din ce în ce mai mare de la an la an, iar în 2015, tariful unui certificat a scazut sub 2 lei/mp.

De asemenea, si certificatele energetice pentru cladiri costa mult mai putin în prezent, putin peste 1 leu/mp, fata de 4,5 lei/mp, cât costa în 2012.

green house

“Chiar daca tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici fata de cele percepute în majoritatea tarilor din Uniunea Europeana si fata de grila de preturi recomandata de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din România, piata ne-a obligat sa scadem gradual tarifele, iar la ora actuala preturile sunt cu peste 50% mai mici fata de cele percepute în 2012”, declara Marius Adrian Panuta, auditor energetic din cadrul Like Consulting.

Auditorul energetic atrage atentia asupra faptului ca aceste documente au valabilitate 10 ani, iar auditorii sunt obligati prin lege sa faca inspectia cladirii la fata locului si nu prin telefon.

“Proprietarii trebuie sa tina cont de faptul ca aceste documente sunt foarte importante si sunt valabile 10 ani de zile, iar acestia nu trebuie sa accepte ca un auditor energetic sa le emita certificatul energetic online sau prin informatii despre cladire primite prin telefon. Multi proprietari sunt încântati de un pret mult sub tariful pietei pe care îl propune un auditor, dar acesta poate fi declarat nul daca se constata ca nu s-a realizat inspectia, iar datele calculate în certificat sunt fictive sau exagerate”, adauga auditorul energetic Marius Panuta.

Obligativitatea certificatului de performanta energetica a cladirilor este introdusa prin  Legea 159/2013 si prevede ca “pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vând sau se închiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii”.

infografic22

La încheierea contractului de vânzare-cumparare proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrarii contractului de vânzare-cumparare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligatia sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va ramâne în posesia proprietarului.

Certificatul energetic va face parte din cartea tehnica a cladirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumparare sau închiriere sunt supuse nulitatii relative.

Pentru raportul realizat de Like Consulting au fost consultati auditori energetici atestati din Bucuresti, Timisoara, Iasi si Cluj.

Fular 

Vizualizari: 3.845
http://www.forstyll.ro/

Comentarii (3):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *