10.20.2021 23:21

Centrala clasica pe gaze va disparea din magazine

Din 26 septembrie 2015, romanii nu vor mai putea cumpara decat centrale termice in condensare, pentru ca o directiva europeana impune comercializarea doar acelor produse care ating un anume grad de eficienta energetica cu un consum mai mic de gaze. Practic, centrala conventionala dispare din magazine – nu va mai putea fi cumparata de niciunde de pe teritoriul Romaniei, ca, de altfel, si de pe teritoriul UE. Cei care detin deja, pana la acea data, o centrala termica clasica, nu sunt afectati de aceastăa prevedere, pentru ca service-ul, reviziile pentru acest tip de centrala vor putea fi facute in continuare in centrele specializate, care vor furniza in continuare si piese de schimb. Toti ceilalti care doresc sa-sşi monteze o centrala, vor gasi de cumparat doar centrale in condensare.

Cat costa centrala

In medie, costul unei centrale termice pe gaz in condensare (de apartament, 24 Kw) este de circa 3.500 de lei, cu TVA si kit de evacuare inclus, precizeaza reprezentantii Ariston, liderul pietei locale de centrale termice. Prin comparatie, „defuncta” centrala conventionala costa circa 2.000 de lei. „Pretul centralelor termice, fie conventionale, fie in condensare, este influentat de dotarile acestora, optiunile si functiile inglobate, dar si de brand”, arata Catalin Draguleanu, country manager Ariston Romania.

Cat e investitia totala

Estimarea de cost mediu, facuta de firma mentionata, se face pe un apartament de 2 camere, 60 de metri patrati, si ia in considerare:

– costul debransarii
– costul centralei termice
– intalatia de gaz
– radiatoare si instalatie(tevi, fitinguri)
– manopera aferenta montajului radiatoarelor, instalatiei si centralei termice
– autorizarea de functionare centrala termica

Adunand toate aceste costuri, rezulta o investitie de 7.500 de lei pentru cea in condensare. Centrala conventionala presupunea costuri de circa 6.600 de lei.

Lucrarea poate dura de la o zi pana la 4 zile, functie de dimensiunea si priceperea echipei cu care lucrati.

Ce beneficii/ dezavantaje aveti

In primul rand, centralele in condensare ating o eficienta termica de pana la 109%, fata de 94% in cazul celor conventţionale, si aduc economii de panăa la 35% la consumul de gaz. Practic, sunt mai eficiente cu pana la 50% fata de cele clasice. Prin urmare, banii, iniţtial mai multi,  pe care ii datţi pe centrala in condensare se amortizeaza prin economiile facute la factura, avand in vedere ca ii veti plati furnizorului de gaze cu pana la 50% mai putin.

immergas_centrale_termica_pe_gaz_avio
Citeste mai mult. 

Vizualizari: 2.129
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *