01.28.2022 22:46

Case din baloti de paie si acoperisuri verzi, prezentate la conferinta ‘Constructii sustenabile si eficienta energetica’

Constructiile sustenabile si eficienta energetica au fost temele unei conferinte de specialitate desfasurate luni la Sfântu Gheorghe la initiativa Camerei de Comert si Industrie (CCI) Covasna, în cadrul careia au fost prezentate o serie de modele si curente în domeniu, cum ar fi casele cu acoperisuri verzi, respectiv acoperite cu vegetatie, casele construite din baloti de paie, casele subterane ori cele inteligente.

Specialisti veniti din Ungaria au vorbit despre eficienta granulelor de sticla ca alternativa la izolarea termica, despre fotobioreactoarele cu alge, precum si despre reutilizarea asa-zisei ‘ape gri’, provenita de la dusuri, spalarea vaselor sau a rufelor care poate fi filtrata si reutilizata la toalete.

Daniel si Ramona Barbu Mocanescu, doi tineri arhitecti din Bucuresti, au prezentat avantajele folosirii balotilor de paie la construirea zidariei unei case. Pe lânga faptul ca o astfel de locuinta este ieftina si se ridica foarte rapid un alt avantaj îl reprezinta faptul ca materialul folosit este un foarte bun izolator termic si fonic si este suta la suta natural, lucru deloc de neglijat pentru sanatatea locatarilor. Potrivit acestora, o astfel de casa ridicata pe o fundatie de beton si o structura de lemn în care s-au montat baloti de paie foarte bine compactati, tencuita corespunzator este la fel de rezistenta ca una din caramida sau BCA. Cei doi construiesc o astfel de casa din paie pentru un client dintr-o localitate aflata între Calarasi si Oltenita.

‘Practic folosim materiale traditionale, descoperite în urma cu mii de ani, dar puse în practica cu tehnologia actuala (…) Costul unei astfel de case ar fi în jur de 150-180 Euro/ mp la cheie, dar desigur pretul variaza în functie de finisaje (…) Peretii din baloti acoperiti cu tencuieli naturale sunt ecologici, siguri la cutremure, izoleaza termic si fonic foarte bine, practic echivaleaza cu un perete de BCA de 25 cm plus o izolatie de polistiren de 20 cm (…) Atunci când achizitionezi o masina te uiti cât costa si cât consuma. La acelasi lucru trebuie sa te gândesti si când vine vorba despre o casa’, a declarat Daniel Barbu Mocanescu, fondatorul Neuron Arh Design din Bucuresti.

Citeste articolul integral pe Agerpres.ro 

Vizualizari: 5.310

Comentarii (2):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *