11.30.2020 22:48

Achizitie constructie la rosu

Analiza conditiilor de calificare a clientilor pentru un credit Prima Casa in cazul achizitionarii unei constructii la rosu.

Achizitie constructie la rosu

Analiza conditiilor de calificare a clientilor pentru un credit Prima Casa in cazul achizitionarii unei constructii la rosu.

la data intrarii in vigoare a OUG nr. 60/2009, nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar. Dovada indeplinirii acestui criteriu se face cu declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, data in forma autentica;
indeplinesc conditiile specifice prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale finantatorilor;
isi asuma obligatia de indeplinire a criteriilor de eligibilitate valabile si pentru achizitia de imobile finalizate, printr-o declaratie pe propria raspundere, semnata in fata functionarului bancar.
detin un antecontract incheiat cu o societate de constructii;

Comentariul FinZoom.ro:

in primul rand initial va trebui sa acoperiti cheltuielile, creditul fiind acordat efectiv la finalizarea constructiei. Insa aici intervine o problema: promisiunea de creditare emisa de Finantator are o valabilitate de 18 luni, deci constructia trebuie sa fie finalizata in aceasta perioada iar Finantatorul sa nu-si fi atins deja plafonul de creditare Prima Casa, altfel clientul nu va primi creditul.

Produsele Prima Casa acordate pentru constructie vor beneficia de un comision unic de analiza pentru obtinerea unei promisiuni de garantare de la FNGCIMM: 0,15%, aplicat la valoarea promisiunii emise de banca. Clientii vor achita acest comision pe intreaga perioada (care nu poate depasi cele 18 luni) pana la finalizarea constructiei moment in care vor incepe demersurile de obtinere a creditului efectiv pentru care vor plati comisionul de garantare al FNGCIMM 0,37% pe an aplicat la soldul creditului.

In plus, toti cunoastem diferenta de cost majora pentru demararea unei costructii printr-o companie, si nu in regie proprie. Este o limitare care practic face ca o constructie Prima Casa sa fie mai scumpa comparativ cu optiunea clientului de a solicita un credit de nevoie personale standard si sa gestioneze pe cont propriu cheltuielile constructiei.

In egala masura, datorita acestei clauza poate si companiile de constructii vor resimti efectele pozitive ale Programului, insa credem ca inca suntem foarte departe de relansarea economiei pentru ca vorbim de o limita de 57.000 EUR care eventual se va resimti la companiile de constructii mici si medii si oricum pentru sume relativ reduse.

Procedura in sine este destul de complicata: beneficiarul depune la finantator o cerere de finantare, insotita de antecontractul de vanzare-cumparare a locuintei sau de contractul de constructie, incheiat cu o societate de constructii. Finantatorul, in urma constatarii incadrarii solicitantului in criteriile de eligibilitate referitoare la respectarea conditiilor specifice prevazute in normele sale interne, emite o promisiune unilaterala de creditare (valabila 18 luni), sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare. La solicitarea finantatorului, in baza conventiei de garantare, FNGCIMM emite promisiunea de garantare.

Vino sa compari produsele Prima Casa prin calculatorul de credite FinZoom.ro!

Vizualizari: 995

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *