10.20.2021 23:06

Solutii alternative pentru programul Prima Casa

Pentru cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta cu ajutorul unui credit imobiliar, cel mai la indemana pare a fi programul guvernamental Prima Casa. Pentru cei care nu se incadreaza insa,  in acesti termeni, bancile gasesc in continuare diferite optiuni pentru castigul ambelor parti.

Printre bancile care au elaborat credite asemanatoare programului Prima Casa se numara: BCR, BancPost, Raiffeisen, Millenium, CEC Bank si ING Bank.

Daca Prima Casa impune cel mai mic avans din pretul locuintei, de 5%, cu dobanda de aproximativ 4-6% si comision de analiza dosar 0%, alternativele la credit impun un avans de 10-15%, dobanda fixa pe trei sau sase luni cu o marja de 3- 6 puncte procentuale, comisioane zero de administrare sau evaluare si chiar lungesc perioada de rambursare pana la 35 ani.

La BCR, clientii platesc un avans minim de 15%, un comision lunar de administrare lunar de 17  euro pentru sumele mai mari de 20 000 euro, dar rata rambursarii ramane aceeasi ca si in programul Prima casa.

CEC Bank ofera credite in valoare de 100 000  euro cu posibilitate de rambursare pe un termen de 35 ani si un avans minim de 10% din valoarea creditului. De asemenea, nu se percep taxe de evaluare a imobilului, iar dobanzile pot atinge 8,84% pentru imprumuturile in lei si 5,22% pentru imprumuturile in euro.

Bancpost vine cu o oferta alternativa pentru programul Prima casa, cu costuri asemanatoare, care pornesc insa cu un avans de 15% din valoarea creditului, o dobanda fixa pe 3 luni de 4, 95%, comision lunar de administrare cont de 1,5 lei, dar fara alte comisioane lunare, de analiza sau rambursare anticipata.

Oferta celor de la ING Bank se adreseaza celor care au nevoie de o suma creditata de pana la 80 000 euro, din care se plateste un avans de 25%. Un punct diferit fata de alte oferte de pe piata creditelor ar fi suma minina de acordare a creditului la ING, de 1800, venitul net pe familie, gradul maxim de indatorare al titularului fiind maxim 40%. Nici ING nu percepe comision da administrare, iar rambursarea creditului se poate face in decurs de 30 ani. Imprumutul se realizeaza conditionat de o ipoteca de prim rang pentru banca.

Raiffeisen Bank propune un credit cu conditii preferentiale pentru cei care primesc salariul la ei, cu dobanzi mai mici. Procedurile de evaluare si acordare a creditului sunt simplificate, iar interdictia de a vinde locuinta timp de 5 ani de la acordarea creditului este ridicata.

Ramona Țuțuianu

Vizualizari: 1.773

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *