10.21.2021 6:09

Polonez Robert Konieczny va fi prezent la Bucuresti

Câstigatorul Premiului European pentru Spatiul Public Urban, în premiera la Bucuresti, la conferinta internationala de arhitectura RIFF si Gala Romanian Building Awards

Arhitectul polonez Robert Konieczny, Câstigatorul Premiului European pentru Spatiul Public Urban, va fi prezent în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie la Bucuresti, cu prilejul conferintei internationale de arhitectura RIFF si a Galei RBA – Romanian Building Awards, evenimente organizate de asociatia culturala ProEvent si Ordinul Arhitectilor din România.

În competitie au concurat 276 de proiecte care tin de crearea, recuperarea sau îmbunatatirea spatiilor publice urbane din 205 orase si 33 de tari din Europa. România a înscris 8 proiecte de amenajare a spatiului public urban din Baia Mare, Braila, Bucuresti, Cluj, Timisoara.

Arhitectul polonez Robert Konieczny vine în premiera la Bucuresti. Invitat de onoare la Gala Romanian Building Awards (RBA) ce se va desfasura pe 31 octombrie 2016, Konieczny se va întâlni pe 1 noiembrie cu arhitectii români în conferinta RIFF, unde prezinta proiectul câstigator în competitia European Prize for Urban Public Space (Premiul European pentru Spatiul Public Urban) 2016.

Noul Centru pentru Dialog „Przelomy” situat în P-ta Solidaritatii din orasul polonez Szczecin este dezvoltat pe o suprafata totala de 9.577 mp iar valoarea investitiei este de 6.202.500 Euro. Juriul Premiului European pentru Spatiul Public Urban a apreciat în mod deosebit aceasta interventie pentru complexitatea ei, proiectul fiind compus dintr-un muzeu, un spatiu memorial si o piata într-un oras distrus în mare parte de cel de- Al II-lea Razboi Mondial.

The “Przełomy” Centre for Dialogue

Premiul European pentru Spatiul Public Urban pune accent pe dimensiunea politica si sociala a arhitecturii, promovând un model urban în care dimensiunea comunitara, spatiile deschise si participarea cetatenilor primeaza, în încercarea de a surprinde în egala masura specificitatea locala, dar si o anumita identitate europeana. Premiul I al editiei 2016 a fost acordat ex-aequo proiectului lui Robert Konieczny, Centrul pentru Dialog “Przelomy” din P-ta Solidarnosc, ce apartine Muzeului National din Szczecin, si proiectului de reabilitare a sistemului de irigatii din localitatea spaniola Caldes de Montbui.

Robert Konieczny a absolvit „Silesian University of Technology” din Gliwice si în 1996 a obtinut certificatul de arhitectura de la Institutul Tehnologic din New Jersey. În 1999 a pus bazele studioului de arhitectura  KWK Promes si în 2007 a fost inclus pe lista celor mai buni 44 de tineri arhitecti din lume, publicat de „Scalae”. Revista  „Wallpaper” l-a inclus în topul cele mai interesante 101 studiouri de arhitectura din lume. Detine si premiul acordat de Ministrul Culturii din Polonia pentru realizari deosebite în domeniul arhitecturii, fiind al II-lea arhitect care obtine o astfel de recunoastere. În 2012 a devenit expert independent pentru Fundatia Mies van der Rohe, fiind de-a lungul anilor nominalizat de 8 ori la Premiul European al Fundatiei Mies van der Rohe. Este detinator al prestigiosului premiu Casa Anului 2006, Casa Aatrial castigând titlul de cel mai bun proiect de locuinte în concursul organizat de World Architecture News.

Anul 2008 i-a adus premiul „Europe 40 under 40” iar în acelasi an juriul international al Muzeului de Arhitectura si Design din Chicago a pus proiectele sale „Aatrial House” si „Hidden House” pe lista celor mai bune case din lume. În anul 2009 „Safe House” a fost în finala World Architecture Festival Awards 2009 iar „OUTrial House” a fost proiect finalist al Premiilor LEAF 2009 la Berlin pentru designul inovator.

Conferinta RIFF Bucuresti face parte din seria conferintelor internationale de arhitectura organizate de asociatia culturala ProEvent si ABplus Events, alaturi de conferintele INGLASS, LAUD, GIS si CONTRACTOR realizate în România, Ungaria si Polonia, în parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din România, Camera Arhitectilor din Polonia (IARP) si Camera Arhitectilor din Ungaria (MEK). Detalii pe www.share-architects.com

Apelul de proiecte pentru ROMANIAN BUILDING AWARDS (RBA) – Premiile Nationale pentru Spatiul Public Construit se lanseaza pe 1 septembrie. Proiectele depuse online pe site-ul www.rba.share-architects.com între 1 septembrie si 15 octombrie 2016 sunt analizate de un juriu international. Sunt eligibile proiecte cu potential de a deveni parte din patrimoniul national, ce evidentiaza tri-ul creativ arhitect, constructor, beneficiar, pentru cresterea calitatii spatiului construit în România. 

Vizualizari: 1.562

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *