01.20.2022 23:29

Mineritul fara cianura

Protestele vor continua pâna la interzicerea folosirii cianurilor în minerit! România fara cianura!

Asociatia Alburnus Maior se solidarizeaza cu toate comunitatile din tara ce lupta împotriva proiectelor distructive de minerit pe baza de cianuri. Alaturi de respingerea proiectului legislativ de distrugere a Rosiei Montane, împreuna cu respingerea acordului de mediu si includerea localitatii pe lista de propuneri a României pentru UNESCO, Alburnus Maior si sustinatorii sai cer interzicerea prin lege a folosirii cianurilor în minerit. Retelele de socializare anunta continuarea protestelor si sustinerea comuna a listei de revendicari.

În România mai sunt 68 de zacaminte aurifere pe care le au în vedere spre exploatare mai multe companii în localitati precum  Bucium, Baia Mare, Certej, Baita Craciunesti, Rovine.

Ieri s-a adoptat în Senat parcurgerea în procedura de urgenta a proiectului legislativ numarul B560 “Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere în România”. În continuare sustinatorii campaniei sunt invitati sa îsi contacteze parlamentarii si sa le ceara sa voteze împotriva acestei propuneri legislative de distrugere a Rosiei Montane.

La Rosia Montana continua lucrarile de restaurare a cladirilor istorice incluse în programul “Adopta o casa” si activitatile Scolii de Vara ARA. Din nefericire, angajati ai companiei bruscheaza si amenin?a voluntarii prezenti. “Noi suntem pe schele si lucram la restaurarea caselor vechi si de patrimoniu din Rosia Montana. Lucram sub tirul continuu si neobosit al înjuraturilor si amenintarilor pe care le primim din partea minerilor. Acestia stau toata ziua prin Piata Veche sau în fata birourilor companiei, iar în unele cazuri colegi de-ai nostri au fost îmbrânciti sau agresati verbal. Minerii se linistesc doar când apare vreo echipa de la vreo televiziune, când îsi schimba discursul într-unul lacrimogen de tipul ‘nu avem ce mânca, vrem loc de munca’. Noi ne dorim sa fim lasati sa terminam lucrarile programului “Adopta o casa” înainte ca studentii voluntari sa plece pentru reînceperea anului universitar”, a declarat Virgil Apostol, membru ARA.

Protestele din Bucuresti continua adunând peste 1.000 de oameni ce au blocat Bulevardul Regina Elisabeta cerând interzicerea cianurilor în minerit. Momentul cel mai emotionant al serii a fost reprezentat de concertul de muzica clasica a trei viori si un violoncel. Acest eveniment a readus participantilor aminte de dimensiunea culturala a Campaniei Salvati Rosia Montana ce cere de mai multi ani Ministerului Culturii includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a României pentru UNESCO.

Protestele în strada vor continua pâna în momentul în care:
– Parlamentul, prin Senat si Camera Deputattilor, va vota respingerea proiectului de lege;
– Guvernul va respinge în procedura de urgenta prin hotarâre de guvern acordul de mediu;
– Rosia Montana va fi inclusa pe lista tentativa a României pentru UNESCO;
– Cianura va fi interzisa prin lege în activitatile miniere din România;
– Cei patru initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Sova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu) vor fi demisi.

Pagina de Facebook Rosia Montana în UNESCO World Heritage, alaturi de multiple altele din mediile de socializare, anunta o noua mobilizare generala pentru data de 15 septembrie. Toti cei ce doresc interzicerea prin lege a folosirii cianurilor în minerit sunt asteptati la manifestarile din  strazile numeroaselor orase din tara si strainatate.

 

Vizualizari: 1.480

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *