01.20.2022 23:34

Campania Salvati Rosia Montana

Toamna româneasca – manifestari ample de protest împotriva exploatarii de la Rosia Montana

Asociatia Alburnus Maior multumeste tuturor celor ce au iesit ieri în strada pentru a sprijini Campania Salvati Rosia Montana. Mesaje de solidaritate au venit din toata lumea, din China pâna în Canada si de la Gura Portitei pâna la Bruxelles. Peste 15.000 de oameni la Bucuresti si peste 10.000 de oameni la Cluj au cerut în strada respingerea de catre parlamentari a legii speciale de distrugere a Rosiei Montane, interzicerea cianurii si includerea localitatii pe lista tentativa a României pentru UNESCO.

Presa internationala a acoperit pe larg subiectul mobilizarii de ieri, numind evenimentele ‘toamna româneasca’, apreciind caracterul pasnic al manifestarilor ce se înscriu alaturi de primavara araba si vara turceasca în lista protestelor importante ale lumii. Observam cu regret, însa, cum o mare parte a presei românesti continua politica favorabila companiei miniere de a ignora sau trata minimal protestele, transmitând doar mesajele agreate de aceasta. Schema de comunicare este pusa în practica si de posturile nationale de televiziune ce prefera sa transmita publicitatea companiei în timp ce la portile institutiei mii de oameni scandau vineri seara “presa româna, plina de minciuna”.

La protestele de ieri din Cluj-Napoca au participat alaturi de miile de oameni si localnici din Rosia Montana ce au transmis atât celor prezenti, cât si autoritatilor, dorinta lor ferma de a-si apara dreptul la proprietate si convingerea ca nimeni nu va reusi, nici macar cu forta, sa îi scoata din casele lor. Eugen David, presedintele Alburnus Maior a atras atentia manifestantilor ca foarte putin din ce vad la televizor reflecta realitatea si ca nici o institutie media nu a raspuns cerintei Alburnus Maior de a avea o dezbatere cu reprezentanti ai autoritatilor. Televiziunile, multe dintre ele aflate sub contract de publicitate cu compania miniera, insista ca dezbaterile sa aiba ca invitati angajati ai companiei sau organizatii satelit ale acesteia, alaturi de opozanti ai proiectului minier. Au fost si cazuri în care, la acest tip de emisiuni, au fost prezentati drept opozanti ai proiectului minier persoane chiar si din mediul politic ce nu sunt suficient de bine informate asupra subiectului si care nu transmit punctul de vedere al campaniei.

Dorinta localnicilor din Rosia Montana ce se opun proiectului minier si doresc dezvoltarea durabila a localitatii este ca dezbaterile ce au loc pe tema Rosiei Montane sa îi aiba ca invitati pe cei abilitati sa transmita mesajul campaniei Salvati Rosia Montana, alaturi de reprezentanti ai statului, actori cu rol de decizie în avizarea legii si proiectului minier. Totodata, Eugen David a transmis tuturor celor ce vor sa sprijine campania sa nu cada în capcana de comunicare a presei aservite intereselor companiei si sa nu participe la emisiuni pe tema Rosiei Montane alaturi de reprezentanti ai companiei. Sunt mai multe autoritati ce trebuie sa raspunda în fata cetatenilor începând cu ministrul mediului si terminând cu cel al marilor proiecte. Rovana Plumb trebuie sa raspunda dezinformarilor sale conform carora proiectul de minerit ar fi unul nou si de data aceasta bun, desi nu a fost schimbat nimic notabil la standardele de mediu. În continuare nici una din observatiile depuse de specialisti în cadrul dezbaterilor publice de acum 6 ani nu a primit un raspuns documentat si nu a generat nici o modificare la nivelul proiectului. Ministrul Dan Sova trebuie sa raspunda cum poate fi de utilitate nationala o crestere nesemnificativa a participatiei statului la un proiect ce foloseste 240.000 de tone de cianura si pentru care statul îsi cedeaza suveranitatea unei companii private straine.

Pagina de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage, alaturi de multiple altele din mediile de socializare, anunta o noua mobilizare generala pentru data de 15 septembrie 2013 (https://www.facebook.com/events/373982476063700/).

Presedintele Alburnus Maior, Eugen David alaturi de numerosi localnici ce doresc sa îsi continue viata în Rosia Montana si-au anuntat prezenta la manifestarile din Bucuresti de duminica viitoare.“Toti cei ce sunt în strada si cer salvarea Rosiei Montane sunt cetateni de onoare ai localitatii noastre. Rosia Montana este inima României” a declarat ieri la Cluj-Napoca Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior.

Asociatia Alburnus Maior cere respingerea printr-un vot deschis a legii speciale de distrugere a Rosiei Montane de catre parlamentari si invita toti cetatenii români sa îsi contacteze reprezentantii din Parlament pentru a le cere respingerea proiectului legislativ. Legea a ajuns deja la Senat din data de 3 septembrie 2013 pentru dezbatere si are numarul de înregistrare B560. Legea încalca prevederi ale constitutiei, drepturile omului, principiul separarii puterilor în stat si suveranitatea justitiei.

Protestele în strada vor continua pâna în momentul în care:

– Parlamentul, prin Senat si Camera Deputatilor, va vota respingerea proiectului de lege;

– Guvernul va respinge în procedura de urgenta prin hotarâre de guvern acordul de mediu;

– Rosia Montana va fi inclusa pe lista tentativa a României pentru UNESCO;

– Cianura va fi interzisa prin lege în activitatile miniere din România;

– Cei 4 initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Sova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu) vor fi demisi.

Pentru mai multe informatii alburnusmaior@ngo.ro

 

Vizualizari: 1.586

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *