01.28.2022 22:55

Unda verde pentru constructiile eco

La Cluj-Napoca administratia locala incurajeaza constructia cladirilor „verzi”, dorind ca incepand cu anul 2013 proprietarii acestui tip de locuinte sa plateasca jumatate din impozitul datorat statului.

Pana si scolile pot lua parte la acest proiect, cunoscuta fiind campania din 2012 „Construieste scoli verzi”, coordonata de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi din Romania (care include peste 120 de companii si organizatii activand in sectorul constructiilor sustenabile). Consiliul si-a deschis si prima filiala regionala din tara tot aici. Lansarea campaniei a avut loc la Scoala Internationala Cluj. Cei interesati, sau pur si simplu curiosi, pot gasi informatii foarte utile pe blogul Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi din Romania (http://rogbcro.wordpress.com).

Prima cladire verde certificata din Cluj (si din Transilvania) – Amera Tower – a devenit verde dupa o investitie de 120.000 de euro si constituie sediul a 12 companii multinaţionale. Cladirea Amera Tower, situata pe Calea Baciului, a ajuns la un grad de ocupare de 91% in luna februarie 2013.

Este cunoscut de altfel interesul Romaniei pentru acest domeniu si datorita aderarii la comunitatea Construction 21. In 2012 Construction21 a lansat sase platforme, in Romania, Franta, Germania, Italia, Spania si Lituania. Acest proiect este puternic sustinut de catre Uniunea Europeana prin intermediul programului „Intelligent Energy Europe” (IEE). Construction21 este o platforma de colaborare care se adreseaza profesionistilor din domeniul constructiilor sustenabile. Accesul la website este complet gratuit iar continutul sau este creat de utilizatori si moderat de experti din domeniu. Comunitatea Construction21 Romania este de asemenea coordonata de Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi.

Dupa cum se stie constructiile „verzi” se disting in primul rand prin urmatoarele caracteristici: economia de apa si curent, reducerea emisiilor de carbon si interesul celor in cauza pentru impactul pe care materialele folosite il au asupra resurselor naturale. Conform acestei definitii unii ar putea contesta apartenenta anumitor constructii la aceasta categorie.

Conceptul de modular housing, nu demult aparut in Romania, si reprezentat cu succes la nivel national de diverse firme, se pretinde a promova case ecologice, avand cheltuieli energetice si un coeficient de transfer termic reduse. Cu toate acestea, unii asa-zisi „puristi” ar putea comenta ca o casa cu adevarat verde ar fi construita dupa principii total diferite – spre exemplu deja celebra „Casa-Verde”, de pe malul Nerei, din apropierea satului Sasca, a carui proprietara este arhitecta Ileana Mavrodin, si care este singura casa de cob din Romania prezenta pe harta constructiilor ecologice din lume (www.naturalhomes.org). Imediat dupa constructie a fost vizitata de germani, canadieni si francezi.

Aceasta intelege prin constructie verde o apropiere de natura, de om si de suflet. Cobul (diferit de chirpici), un amestec fara cofraje, caramizi sau chimicale, format cu ajutorul pamantului lutos, al apei, al paielor, al nisipului, al picioarelor, mainilor si sufletului, nu are nevoie de structura portanta, el este in sine structura de rezistenta. Fiind modelat cu mana, fiecare constructie e unica si poarta in sine amprenta modelatorului, reflectandu-i personalitatea, si dand nastere unei legaturi spirituale unice. In schimb, betonul, blocurile de BCA, placile OSB, polistirenul, termopanele, lindabul, sunt deopotriva scumpe si toxice (cel putin in ceea ce priveste procesul de fabricatie). Casa de lut nu trebuie confundata cu saracia, importanta cobului depaseste cu mult proprietatile pe care i le atribuim din lipsa de cunostinte. Dovada sta interesul tot mai crescut pentru acest tip de constuctii in special in Europa. Ruperea voita de viata satului in detrimentul vietii la oras, a dus la pierderea aproape in intregime a bagajului de informatii practice (dar si de valori) lasate de strabuni, dar se poate observa o incearcare de a reveni la origini.

Asadar, posibilitatile de exploatare a conceptului de „constructie verde” sunt multiple iar efectele economice cu siguranta nu vor intarzia sa apara. In cele din urma, fie ca vorbim despre cladiri verzi certificate de autoritati competente, fie despre Casute-Verzi inspirate din meleagurile Hobbitilor care atrag ca magnetul turistii straini sau despre casuta de chirpici a strabunicilor, e limpede ca verdele nu va lipsi din arhitectura viitorului.

Ana-Maria Suciu

Vizualizari: 1.560

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *