01.28.2022 21:51

Una dintre cele mai frumoase case din lume: o casa din lut de la noi din tara.

A fost desemnata de un website de specialitate drept una din cele mai frumoase case de cob din lume. Este vorba de o casa din lut din Banat, construita de arhitectul Ileana Mavrodin.

Arhitectul Ileana Mavrodin a construit Casa Verde lânga satul Sasca Româna, din Banat, pe malul drept al râului Nera. Creatia sa inedita este singura de la noi din tara prezenta pe harta constructiilor ecologice din lume si a fost desemnata de site-ul Natural Homes una din cele mai frumoase 10 case de cob de pe glob.

Cobul este un amestec de pamânt lutos, apa, paie si nisip fara cofraje, caramizi sau chimicale, asemanator cu vaiuga/paianta româneasca.

Proiectul casutei de lut a început cu o macheta si caramizi test, dupa care a urmat o constructie pilot cu un diametru de 4 metri. În constructia peretilor casei au fost folosite si sticle goale, care ofera o buna izolatie termica.

Fereastra mare orientata spre sud este refolosita, iar cele doua ferestre mai mici sunt fixe, orientate spre est si vest si sunt, în realitate, parbrize de masina.

Pentru economie de spatiu, arhitectul a construit o platforma pentru dormit la 2,2 metri înaltime, iar un copac cu trunchiul curbat a fost crapat în doua pentru realizarea copertinei la intrare. Nise si crengi cu forme deosebite au fost folosite ca elemente de decor. Acoperisul a fost acoperit cu vegetatie.

Citeste mai mult pe RTV.NET 

Vizualizari: 2.342

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *