12.06.2021 2:39

Umiditate: care este influenta umiditatii scazute in spatiile de interes public

Aerul uscat si efectul sau imediat – nivelul scazut de umiditate – îsi pun amprenta negativa nu doar asupra mediului din locuinta si a sanatatii noastre. Spectrul de influenta este mult mai extins, afectând confortul oamenilor, performanta si calitatea diferitelor materiale, instrumente, aparate atunci vorbim de un muzeu, o bibilioteca sau o arhiva, de o sala de teatru sau de concert.

Un nivel optim de umiditate ajuta la conservarea antichitatilor, operelor de arta si a cartilor valoroase peste timp.

Foarte multi oameni iubesc teatrul si merg foarte des în salile de concerte, cautând tocmai sa se relaxeze si sa schimbe atmosfera? Stiti, însa, ca reusita unui spectacol depinde si de controlul umiditatii?

1. Pentru a conserva mobilierul, pardoseala si instrumentele muzicale este nevoie de o umiditate relativa de circa 50%. Atunci când umezeala este absorbita de lemn, acesta devine foarte fragil. În cazul instrumentelor muzicale realizate din lemn apar variatii ale dimensiunilor si distorsionarea sunetelor, instrumentele ajungând sa para dezacordate.

2. De asemenea, pe scena trebuie sa se înregistreze un nivel de umiditate corespunzator pentru a asigura conditiile optime pentru vocea interpretului. O atmosfera prea uscata poate afecta negativ performanta vocala, ca efect al uscaciunii nasului si a gâtului.

Umiditatea relativa si controlul temperaturii sunt decisive si pentru conservarea elementelor stocate în biblioteci si arhive: niveluri nepotrivite de temperatura si umiditate accelereaza în mod semnificativ deteriorarea materialelor, conducând la posibilitatea pierderii unor documente si volume de mare valoarea.

1. Materialele higroscopice, care elibereaza sau absorb umiditate în sau din mediul înconjurator, raspund la schimbarile de umiditate relativa prin extindere sau contractare. Variatiile dimensionale conduc la accelerarea deteriorarii si provoaca daune vizibile, cum ar fi deformarea copertilor, decolorarea scrisului cu cerneala sau a fotografiilor.

2.  Pentru a garanta conservarea optima a hârtiei, temperatura în mediul ambiant trebuie sa fie între 18 si 20 °C, iar umiditatea relativa sa fie cuprinsa între 60 si 65%. Aceste valori sunt importante, intrucat un nivel mare de umiditate relativa poate favoriza declansarea de reactii chimice periculoase care, în combinatie cu temperaturi ridicate, favorizeaza aparitia mucegaiului si activitatea insectelor. Pe de alta parte, o umiditate relativa scazuta poate determina deshidratarea, contractia si fisurarea hârtiei si a lipiciului.

Stabilizarea nivelului de umiditate este esentiala si pentru pastrarea lucrarilor de arta sau antichitatilor de-a lungul timpului. Daca tablourile si-ar schimba în mod constant dimensiunile, picturile s-ar deteriora ireversibil; în plus, lucrarile realizate din lemn sau pe pergament ar putea sa se deterioreze într-un timp scurt, în cazul în care aerul din încapere este prea uscat, facându-le sa se deformeze, sa se fisureze sau chiar sa se dezintegreze.

1. Problemele legate de caracteristicile higroscopice ale lemnului sunt accentuate în cazul antichitatilor sau obiectelor valoroase de mobilier. Controlul inadecvat al umiditatii va provoca fisuri în lemn, detasarea balamalelor sau a decoratiunilor; în cazul picturilor, vopseaua se poate desprinde.

2. Pentru a asigura conservarea optima, temperatura aerului trebuie sa fie cuprinsa între 18 si 20 °C, iar umiditatea relativa de 45-50%. Asigurarea conditiilor stabile este esentiala, ceea ce înseamna ca aceste intervale de valori recomandate trebuie sa fie mentinute 24 h/zi, 365 de zile pe an.

Contractarea efectelor aerului uscat si a umiditatii scazute nu mai reprezinta în zilele noastre o provocare tehnologica. Exista diferite tipuri de umidificatoare, care pot ajuta la mentinerea unor valori ale umiditatii potrivite în functie de fiecare context. Totusi, alegerea tipului de umidificator trebuie sa ia în calcul mai multe aspecte, de care umidificatoarele si purificatoarele de aer Venta tin cont cu succes:

– sunt economice si rezistente, întrucât întretinerea unui muzeu sau a unei biblioteci presupune în sine un efort financiar destul mare, care nu trebuie îngreunat si printr-un consum mare de energie electrica sau cu schimbarea aparatelor de umidificare la fiecare 2-3 ani;

– sunt foarte simplu de utilizat, nu necesita un training special pentru utilizarea corecta;

– sunt extrem de eficiente, ajuta la obtinerea rezultatelor dorite si nu produc o cantitate mai mare de umiditate decât cea necesara, fiind prevazute cu un sistem de autoreglare care nu permite supraumidificarea încaperii;

– sunt igienice, nu folosesc filtre care trebuie schimbate sau curatate;

– apa este singurul filtrul utilizat de umidificatoarele si purificatoarele de aer Venta, iar tehnologia unica a evaporarii la rece este considerata în prezent cea mai performanta; apa absoarbe toate impuritatile si le depune pe fundul carcasei, iar apoi se evapora treptat pâna la nivelul optim;

– umidifica si purifica simultan aerul si se preteaza pentru încaperi de diferite marimi, asigurându-si eficienta în spatii de pâna la 300 mp;

– sunt usor de întretinut, fiind necesara simpla spalare a componentelor la fiecare 2 saptamâni de utilizare.

Sistemul de umidificare oferit de Venta în prezent este rezultatul unei munci de aproape 30 de ani, de testare continua în diferite spatii si pentru diferite nevoi. Foloseste o tehnologie revolutionara, unica în lume, care si-a dovedit în timp eficienta atât în locuinte, cât si în spatii mai delicate, fiind creata pentru a rezolva problemele întâmpinate de fiecare consumator în parte.

Despre Life Art Distributie

Umidificatoare-Purificatoare de aer si Dezumidificatoare Germania!

Calitate garantata, profesionalism, solutii practice simple si eficiente! 

Vizualizari: 1.610

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *