05.16.2022 18:30

TVA-ul de 5% poate sa dispara

TVA-ul de 5% ar putea fi un beneficiu oferit doar solicitantilor cu salarii mai mici decât venitul mediu pe economie, adica sub 2.086 lei, aproximativ 460 de euro.

Strategia Nationala a Locuirii – document aflat în dezbatere publica – include prevederi care pot afecta accesul românilor la locuinte noi.  Documentul propune ca TVA-ul aplicat tranzactiilor imobiliare sa varieze în functie de veniturile cumparatorului. Etalonul de la care se face diferentierea va fi venitul mediu din România. Valoarea acestuia în 2016 este de 2.086 lei, aproximativ 460 de euro).

Potrivit acestei propuneri, daca un apartament este scos la vânzare cu un pret de 60.000 de euro, un cumparator cu venituri de 2.085 de lei va plati TVA de 5% si un pret final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depasesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plati TVA de 20% si un pret final de 72.000 de euro.

Masura aplicarii unui TVA diferentiat în functie de venituri este discriminatorie, potrivit reprezentantilor grupului de initiativa pentru Asociatia Investitorilor Imobiliari din România. Un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plati aproape 10.000 de euro în plus pentru acelasi imobil – echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Mai mult, avansul pe care îl va plati acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casa. Masura va afecta indirect si populatia pe care Strategia actuala îsi propune sa o ajute.

“Masura doreste sa încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea platesc deja TVA de 5% pentru tranzactii cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic va fi taxata suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economica a României si la bugetul de stat, în timp ce situatia persoanelor cu venituri mici ramâne neschimbata”, arata grupul de initiativa pentru Asociatia Investitorilor Imobiliari din România.

Grupul de initiativa pentru înfiintarea Asociatiei Investitorilor Imobiliari din România a formulat deja un punct de vedere pe marginea acestui document si a solicitat o întrevedere cu reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, conform normelor în vigoare.

Printre investitorii locali si straini din piata imobiliara si de constructii care semneaza acest punct de vedere se numara AFI Europe România, Gran Via, Hanner România, Impact Developer & Contractor SA, Opus Land Development (Cosmopolis), Ovidiu Sandor, Coldwell Banker, Green Angels, Premier Estate Management, Reff & Associates sau Xella România, producator german de sisteme de zidarie termoizolanta.

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul anului 2016, prevede aplicarea TVA de 5% pentru tranzactiile imobiliare cu imobile noi, care au preturi mai mici de 450.000 de lei, echivalentul a circa 100.000 de euro. Tranzactiile cu imobile noi cu valori mai mari sunt taxate cu TVA de 20%.

Plafonul actual pentru aplicarea TVA de 5%, valabil de la 1 ianuarie 2016, a fost stabilit de legiuitor ca fiind un prag care ofera doua beneficii reale. Pe de-o parte protejeaza bugetul de stat, deoarece este un plafon care nu permite achizitionarea de imobile de lux, referindu-se clar la clasa de mijloc din România. Pe de alta parte încurajeaza clientii sa caute imobile de calitate, care sa permita o locuire decenta pentru familiile lor si achizitionarea de imobile cu suprafete medii, în care sa se poata dezvolta familii cu unul sau mai mul?i copii (încurajând natalitatea, aspect important pentru statele cu un sistem de pensii bazat pe solidaritatea între generatii).

Un alt posibil efect al acestei masuri ar putea fi încurajarea salarizarii la gri. Astfel, un angajat care are în cartea de munca salariul mediu pe economie va fi direct interesat sa nu înregistreze o eventuala crestere salariala în cartea de munca, daca are în plan sa cumpere un imobil.

TVA-5

sursa: imobiliare.ro 

Vizualizari: 5.887

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *