01.28.2022 21:43

Tranzactii imobiliare de peste 100 mil. euro in primul trimestru din 2013

Tranzactiile imobiliare incheiate in primul trimestru au totalizat 102 milioane euro, putin peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Romania se plaseaza cu mult in urma altor piete din Europa Centrala la acest capitol.

In primul trimestru al anului trecut au fost tranzactionate proprietati imobiliare in valoare de 99 milioane de euro, iar suma aferenta anului 2013 nu ia in calcul posibila achizitie a cladirii de birouri Tower Center de catre omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Top investitii in primele 3 luni din 2013

  1. fondul New Europe Property Investments (NEPI) a preluat imobilul de birouri The Lakeview din Bucuresti – 61,7 milioane de euro;
  2. grupul belgian First Retail International  a cumparat o participatie de 50% din opt parcuri comerciale de la grupul InterCora – 20-25 milioane de euro.
  3. grupul financiar Piraeus a platit circa 10 milioane de euro pentru complexul rezidential Seasons Residence din Brasov.
  4. Ioannis Papalekas a achizitionat mai multe terenuri de la firma de constructii Lufin, in faliment, pentru 5 milioane de euro.

 

Cu toate ca se remarca o crestere atat a numarului tranzactiilor, cat si a valorii totale a sumelor implicate in aceste preluari, fata de anul anterior, Romania se mentina in regiune dupa Polonia, Cehia si Ungaria la acest capitol.

Consultantii imobiliari nu mizeaza pe o miscare semnificativa a pietei

„Pentru 2013 nu estimam o evolutie semnificativa a volumului investitiilor comparativ cu 2012, in primul rand din cauza climatului economic volatil care influenteaza negativ intrarea pe piata din Romania a unor noi investitori. Marii investitori institutionali sunt destul de reticenti in a achizitiona active imobiliare in Romania. Ratele de neocupare relativ mari si perioadele contractuale de inchiriere de scurta durata fac ca multe dintre proprietatile aflate la vanzare in aceasta perioada sa devina neatractive ca si produse de investitii”, a declarat pentru Mediafax Marius Grigorica, senior business analyst in cadrul companiei DTZ Echinox.

El mentioneaza ca pe piata mai exista insa un numar de investitori activi care se concentreaza pe investitii speculative, precum si investitori cu abilitati de dezvoltare care achizitioneaza active generatoare de venituri, si cu potential de extindere.

Sursa: wall-street.ro 

Vizualizari: 1.254

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *