10.27.2021 3:31

Sistemele alternative de încălzire a locuinţei scad puternic facturile

Costul din ce în ce mai ridicat al gigacaloriei împinge tot mai multi români către sistemele alternative de încălzire a locuinţei. O mare parte a clienţilor se sperie de costurile ridicate ale investiţiei şi scapă din vedere avantajele acestor sisteme. Clienţii sunt reticenţi mai ales din cauză că banii se recuperează în timp şi nu din prima lună de utilizare. Imopedia.ro prezintă avantajele utilizării sistemelor alternative de încălzire.

Costul de producţie al gigacaloriei diferă de la un oraş la altul, depinzând de numărul de locuinţe branşate la sistemul centralizat, dar şi de vechimea acestuia sau de combustibilii folosiţi (gaz sau păcură). Astfel, în Bucureşti preţul pe care locuitorii îl plătesc pentru o gigacalorie este de 170 lei, dar preţul întreg este de 328 lei. Clujenii plătesc 165 lei/gigacalorie, iar primăria achită restul până la 354 lei. În Iaşi, preţul plătit de consumatorul final este de 265 lei/gigacalorie, dintr-un total de 313 lei, iar în Constanţa, numai cetăţenii cu venituri mici primesc subvenţii, restul plătind preţul întreg al gigacaloriei, de 342 lei.

În prezent, piaţa oferă numeroase alternative, economice şi pentru toate buzunarele.

„Clienţii care vin la noi nu sunt în căutare de tehnologii noi, dar sunt interesaţi de reducerea costurilor. În general, românii sunt reticenţi, deoarece nu cunosc sistemele, iar mulţi dintre ei nu sunt dispuşi să renunţe la sistemele clasice”, afirmă Claudiu Drăguţ, development manager HeatX pentru imopedia.ro

Termoizolarea este una dintre cele mai populare alegeri a ultimilor ani. Pentru anvelopare se poate folosi clasicul polistiren, dar şi materiale alternative noi, chiar mai eficiente sau mai ieftine.

„În cazul unei case de 200 mp, pentru placarea cu polistiren de calitatea cea mai bună plus montarea unei cărămizi aparente, preţul cu tot cu manoperă ajunge undeva la 100 euro/mp. Însă cu materialul acesta, care le include pe amandouă, nu poate depăşi preţul de 60 euro/mp”, arată Gino Laioş, manager BIMA Consulting Management.

Preţul mare pentru construcţiile verzi este un mit.

„În general, costurile de construcţie pentru un proiect ecologic ajung să fie similare cu cele implicate de dezvoltarea unei clădiri de calitate, dar non-economice. Desigur, se pot face construţii verzi de lux, la fel cum se pot ridica şi clădiri convenţionale de lux”, arată Steven Borncamp, preşedintele Green Building Council.

Anumite sisteme alternative de încălzire a locuinţelor pot reduce facturile cu până la 75%.

Pompele de căldură necesită o investiţie iniţială de 1.600-5.200 euro. Preţul diferă în funcţie de suprafaţa locuinţei, iar prin programul Casa Verde, clienţii pot recupera până la 8.000 lei din investiţie. Aceste sisteme preiau energia din aer, sol şi apă, după care o transmit către vaporizator, de unde se transformă în gaz, care este comprimat şi ajunge la o temperatură de până la 100 grade Celsius.

„Pompa de căldură reduce cu 75% cheltuielile de încălzire. În case în care am montat aceste instalaţii, care aveau suprafeţe cuprinse între 200 şi 250 mp, cheltuielile de încălzire au scăzut de la 1.000-1.200 lei pe lună, la 200-300 lei, după montarea pompei”, spune George Mardare, preşedinte Gama Prestimpex.

Plasmele termice folosesc undele infraroşii pentru a încălzi corpurile din încăpere, cu ajutorul argintului, care este aplicat pe suprafaţa interioară a sticlei. Aerul din încăpere este ionizat, astfel că sistemul previne dezvoltarea bacteriilor şi nu antrenează praful. Preţul unui aparat este între 270 euro şi 500 euro, după care economia lunară ajunge la 50%.

Cu unde infraroşii, funcţionează şi panorurile radiante, iar investiţia iniţială este mai mică, preţurile plecând de la 200 euro. Pe termen lung, economia ajunge la 65%, iar sistemele nu necesită revizii, nu este nevoie de specialişti pentru montare şi trebuie schimbate o data la 30 ani.

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt economice, estetice şi confortabile, dar şi uşor de instalat şi întreţinut. Sistemul se montează imediat sub nivelul podelei, astfel căldura se degajă uniform, iar temperatura este constantă. consumul de energie este redus cu până la 20%. 

Vizualizari: 2.381

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *