01.17.2022 0:59

Scutirea de impozit la Prima Casa

Un grup de senatori si deputati au propus modificarea Codului Fiscal pentru persoanele fizice care au achizitionat o locuinta prin Programul Prima Casa, astfel incat acestea sa fie scutite de la plata impozitului pe cladiri pe o perioada de 10 ani.

Astfel de masuri au mai fost folosite si in alte state din UE: Franta, Marea Britanie, Olanda si Belgia. Din punct de vedere financiar acest lucru nu va afecta foarte tare bugetele locale, dar pe termen mediu si lung s-ar încurajara familiile sa achizitioneze locuinte noi, deci aceasta masura ar avea un impact pozitiv.

In medie, prin programul Prima Casa pana in la mijlocul acestui an, au fost acordate anual 18.000 de credite pentru cumpararea de locuinte. Daca, calculam o medie a impozitului pe apartamentele achizitionate prin programul Prima Casa, sa zicem 150 lei, vom observa ca anual bugetele locale ar pierde aproximativ 2,7 milioane de lei.

Cei care achizitioneaza apartamente prin acest program sunt persoane tinere, cu venituri relativ mici si orice suma pe care ar putea sa o economiseasca este binevenita.

Avand in vedere ca legea s-ar aplica doar celor ce vor achizitiona locuinte dupa adoptare, iar acest an ar putea fi ultimul al programului cu garantii guvernamentale pentru cumpararea de case si plafonul alocat pentru acest an s-ar putea epuiza pâna în toamna cand se preconizeaza ca ar fi adoptata aceasta propunere, aceasta masura este tardiva si vor beneficia de ea foarte putine familii.

In cazul in care aceasta propunere legislativa va trece de comisii si de discutiile din plen, in luna septembrie aceasta lege ar putea fi adoptata.

Sunt persoane ce dezabroba acest tip de masuri, pentru ca acestea creeaza distorsiuni si în general, nu ar mai trebui date exceptii peste excepti la Codul Fiscal ci ar trebui acordate alte tipuri de facilitati. 

Vizualizari: 1.570

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *