05.16.2022 18:31

Restaurare biserica din satul Reteag

Biserica Reformat-Calvina din satul Reteag a fost restaurata

Compania Tassullo, recunoscuta pe plan european datorita calitatii materialelor de constructie pe care le produce, a furnizat produse pentru restaurarea Bisericii Reformate din Reteag, Bistrita-Nasaud.

Aceasta a fost implicata recent în România în cadrul mai multor proiecte de refacere a patrimoniului, printre beneficiari numarându-se ansamblul curtilor fortificate de la Bajesti, Biblioteca Centrala Universitara din Cluj sau sediul Primariei Sibiu.

Preocuparea continua a companiei Tassullo de a investi în cercetarea si producerea de materiale care sa corespunda exigentelor cerute de interventiile pe patrimoniu este demonstrata de implicarea acesteia în proiecte majore de reabilitare pe plan european, precum Piata  Sfântul Petru din Vatican, cladirea Universitatii Oxford sau Colloseum-ul roman.

foto_Biserica Reformat Calvina_1

Biserica reformata din satul Reteag, comuna Petru Rares, Bistrita Nasaud, reprezinta un monument de patrimoniu de o importanta deosebita pentru zona transilvaneana. Constructia, începuta în secolul al XIII-lea a reprezentat centrul cultural si religios al unei zone încarcate de istorie. Conform documentelor vremii, Reteagul este recunoscut ca o importanta localitate a domeniului Ciceului, apartinând de-a lungul veacurilor unor pesonalitati precum Bánffy, Matei Corvin, devenind chiar feuda a domnitorului Stefan cel Mare.

foto_BRC_2

Conform unui studiu al profesorului Weisz Attila de la Universitatea de Arta din Cluj, care citeaza documente din colectia arhitectului László Debreczeni si ale arhivei Episcopiei Reformate a Transilvaniei, exista doua faze medievale diferite ale bisericii, astfel ca peretii navei, arcul de triumf semicircular si fresca exterioara apartin stilului gotic, iar alte detalii, precum corul, bolta corului, intrarea vestica sau fereastra navei si a corului apartin goticului târziu. În secolul XVII si începutul secolului XVIII, Reteagul a fost de mai multe ori pârjolit de trupele imperiale, dar si de cele turco-tatare, fapt care a condus la depopularea localitatii si la distrugerea unor parti ale bisericii. O ampla reconstructie a cladirii bisericii a avut loc între anii 1807 si 1812, când interiorul navei si portalul vestic au fost refacute în stilul baroc târziu, pastrându-se însa multe elemente gotice.

foto_BRC_3

În ceea ce priveste inteventiile recente asupra cladirii, acelasi Weisz Attila remarca restaurarea din anul 1968 sub conducerea arhitectului episcopiei reformate, László Debreczeni. Frescele descoperite în interior si pe exterior au fost curatate si puse în valoare dupa posibilitatile epocii si cea din 1990, considerata neprofesionista si nejustificata când tencuiala exterioara originala a bisericii a fost îndepartata aproape în totalitate (dupa spusele localnicilor) si peretii au fost retencuiti cu terasit alb. Materialul tencuielii a favorizat urcarea umezelii în pereti.

foto_BRC_4

La finele anului 2012, în urma demersurilor Parohiei Reformate din Reteag, a început un nou proces de restaurare, de aceasta data dupa o minutioasa documentare si cercetare, cu ajutorul fondurilor alocate de Institutul National al Patrimoniului.

Deciziile tehnice în cazul refacerii au fost luate de echipa firmei de constructii Libra Impex. În aproximativ 6 luni a fost restaurata o suprafata de 2790 metri patrati, reusind sa redea cladirea de patrimoniu circuitului turistic. S-a reusit eliminarea fenomenului de igrasie din pereti, înlocuirea învelitorii, repararea finisajelor si închiderilor, izolarea planseului, subzidirea peretilor portanti, colectarea, dirijarea si eliminarea apelor pluviale de la baza fundatiilor si curatirea prin injectare si împanare în cazul boltilor, restaurarea sarpantei.

Toate aceste lucrari au fost realizate cu materiale Tassullo. Conform ing. Denes Csaba “am ales produsele Tassullo datorita calitatilor si proprietatilor superioare fata de materialele de constructie ale companiilor concurente. Materiale folosite pentru restaurare sunt : TSAL VP – solutie anti sare; T-LAST INTONACO – tencuiala macroporoasa; T-LAST RINZAFFO – amorsa minerala inhibitoare de saruri; FEN-X/A (NHL5) – var hidraulic natural, certificat NHL5; T30V – mortar pe baza de var hidraulic natural.”

TSal VP, TLast-100 RINZAFFO si TLast-100 INTONACO sunt produse din gama de reabilitare de TLast-100, un ciclu deumidificator macroporos, conceput pentru reabilitarea ziariilor afectate de efectul combinat de igrasie si puternica prezenta salina. Structura macroporoasa a produsului TLast-100 INTONACO asigura o înalta permeabilitate la vapori si capacitate de eliminare si evaporare a apei absorbite din material; caracteristici care se mentin nealterate prin efectul bariera exercitat de tratamentul antisare si de aplicarea anterioara a tencuielii macroporoase.

Varul hidraulic natural clasificat ca NHL5 si marcat CE în conformitate cu legislatia în vigoare de tipul TASSULLO Fenix NHL5 este adecvat pentru prepararea mortarelor de tencuiala, de zidarie, de finisare, pentru caramizi aparente, sape sau refacerea rosturilor, cu tonalitate cromatica caracteristica adecvata pentru reproducerea efectelor cromatice si estetice ale mortarelor originale.

T30V este un mortar pe baza de var hidraulic natural, adecvat pentru restaurarea cladirilor istorice. 

Vizualizari: 1.634

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *