09.16.2021 22:48

Reamenajarea strazilor si trotuarelor

Topul oraselor din provincie care investesc în reamenajarea strazilor si trotuarelor

Orasele din provincie sunt tot mai deschise proiectelor de reamenajare a zonelor publice, autoritatile locale alocând în acest sens mai multe resurse decât în anii anteriori, potrivit Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator autohton. Astfel, tinând cont de proiectele realizate sau pentru care a înaintat oferte, compania a realizat un top al celor mai active orase la capitolul investitiilor în infrastructura urbana.

Astfel, potrivit comenzilor înregistrate de Symmetrica, orasele din provincie în care anul acesta s-au derulat cele mai multe proiecte de amenajare a zonelor publice sunt Bacau, Baia Mare, Bistrita, Comanesti, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Suceava si Vaslui.

„Daca discutam de infrastructura rutiera si pietonala, cele mai multe proiecte urbane sunt axate pe reparatii si întretinere de strazi si trotuare. Aceasta directie este data pe de o parte de nesitatile de renovare în ceea ce priveste infrastructura locala si, pe de alta parte, de posibilitatea de accesare a fondurilor comunitare. Refacerea zonelor istorice, a pietelor pietonale si a parcurilor reprezinta alte investitii ce ocupa un volum important în lucrarile ce se executa în zonele urbane”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

În ceea ce priveste tipurile de amenajari, proiecte mari, de anvergura, au fost derulate în Bacau,  Comanesti, Pitesti, Suceava si Vaslui, celelalte orase din top – Baia Mare, Bistrita, Ploiesti, Iasi – concentrându-se mai degraba pe mai multe proiecte în paralel, de dimeniuni mai mici.

În primele orase din top, Bacau, Comanesti, Suceava, Pitesti si Vaslui, Symmetrica a livrat în total 179.000 mp de pavele si 149.000 ml de borduri, pentru proiecte precum reabilitarea infrastructurii urbane, a strazilor trotuarelor si parcarilor sau platforme ecologice de colectare a resturilor menajere.

Numarul de comenzi în sectorul public, în crestere

Proiectele publice au reprezentat 60% din business-ul total realizat de Symmetrica anul trecut, procent valabil si pentru întreaga piata locala de pavele si borduri, care a înregistrat o crestere a segmentului public. Aceasta crestere este datorata în mare parte absorbtiei tot mai bune a fondurilor europene, un element-cheie care contribuie la derularea mult mai rapida a lucrarilor decât în anii trecuti, potrivit reprezentantilor Symmetrica.

”Pe lânga cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare, numarul tot mai mare de proiecte publice de reamenajare urbana este determinat într-o masura semnificativa de încrederea crescuta în acest tip de produs, care si-a dovedit în ultimii ani si în tara noastra eficacitatea. Pe lânga aspectul estetic care confera localitatii un aer modern, un trotuar realizat din pavele are o durata de viata de doua ori mai mare decât unul din asfalt sau beton, ajungând sa reziste 20 de ani. Astfel, este cea mai potrivita varianta pentru tari ca România, supuse variatiilor foarte mari de temperatura”, a mai spus Sebastian Bobu.

Pentru anul în curs, reprezentantul companiei estimeaza o crestere de câteva procente a întregii piete de pavele si borduri, care anul trecut s-a situat la 85 de milioane de euro si un volum de cca. 16 milioane de metri de produse.

Echipele de montatori specializati, atuul companiei

În cadrul proiectelor de reamenajare urbana, care au inclus în mare parte reabilitarea strazilor si a trotuarelor, Symmetrica a livrat pavele si borduri, implicându-se în procent de peste 20% si în procesul de montare a produselor proprii.

În acest sens, în functie de cerintele în crestere ale pietei, compania investeste în permanenta în dezvltarea echipelor de montatori specializati, care executa inclusiv lucrari de pregatire a terenului, înainte de montarea efectiva a bordurilor si pavajelor, pe tot cuprinsul tarii, cât si flota auto, pentru onorarea cât mai rapida a comenzilor.

Cele mai cerute produse Symmetrica pentru proiectele publice sunt cele clasice, din gamele Behaton, Alegria, Quadra si Retta, cu forme adaptate spatiilor urbane dominate de linii drepte, verticale si de cladiri impunatoare, dar si zonelor de trafic pietonal, cum ar fi piatetele sau aleile largi din parcuri.

Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica 

Vizualizari: 2.096

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *