07.31.2021 2:05

Principiul mentinerii autenticitatii si spiritului comunitatii

Caroline Fernolend, directorul executiv Mihai Eminescu Trust: Sper sa ne dam cu totii seama de valorile pe care le avem in tara noastrainainte sa le distrugem ireversibil

Caroline Fernolend, director executiv al Mihai Eminescu Trust (MET), ne vorbeste despre principiul mentinerii autenticitatii si spiritului comunitatii. Avand de peste 20 ani dorinta de a crea ceva pentru comunitatea din care face parte, Caroline pune in proiectele sale accentul pe prezervarea elementelor traditionale din comunitate, dar si pe dragostea pentru patrimoniul local.

Munca depusa i-a fost recunoscuta in acest an si prin Crucea de Merit in Rang de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, acordata pentru merite deosebite in domeniile politic, economic, cultural, academic sau de voluntariat.

Caroline Fernolend va participa in 2 octombrie la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca in cadrul evenimentului Architecture Conference&Expo, cea mai importanta platforma de intalnire pentru arhitecti si specialisti din domenii conexe.

Libero Events: De mai bine de 20 ani, luptati pentru dezvoltarea comunitara. Care a fost momentul in care ati descoperit ca aceasta este menirea dvs.?

Caroline Fernolend: Am inceput acest demers intr-un mod intuitiv si natural, din dorinta de a contribui la dezvoltarea si bunastarea comunitatii in care traiesc impreuna cu familia. Increderea si energia pentru a continua o primesc din reactiile pozitive ale membrilor comunitatii si din rezultatele actiunilor sau proiectelor implementate care indica un progres.

Ce v-a determinat sa nu parasiti satul natal la inceputul anilor ’90?

Educatia primita din partea familiei si dragostea pentru patrimoniul local transmisa de bunici si parinti m-au influentat sa nu parasesc satul meu in anul 1990. Am simtit ca rolul si locul meu este aici, nu in Germania sau in alta parte.

Care sunt principiile pe care se ghideaza Mihai Eminescu Trust pe care o coordonati?

Initial, scopul principal era reabilitarea patrimoniului construit, care se afla in pericol. In timp, prin proiectele derulate alaturi de fundatia MET, am constatat ca pentru a-l si conserva pe termen lung, patrimoniul trebuie sa traiasca, trebuie sa fie util si sa faca parte din viata comunitatii. Urmarim acum si responsabilizarea si implicarea localnicilor in pastrarea patrimoniului pe care il detin. Am inceput prin cursuri de formare in tehnici traditionale de constructii, care implicit au generat locuri de munca, si am ajuns sa derulam proiecte complexe de dezvoltare comunitara sustenabila, care prin valorificarea patrimoniului cultural si natural sa ajute la ridicarea nivelului de trai al oamenilor.

Carolina Fernolend Speaker Architecture 2015

Vizualizari: 1.656

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *