10.27.2021 3:27

Prima Casa in lei: clienti care raman cu dosarele in aer

Decizia guvernului de a acorda garantii doar pentru credite ipotecare in lei prin programul Prima casa reprezinta o reala problema pentru clientii care au primit aprobarea bancii pentru un imprumut in euro si au achitat deja un avans proprietarilor, dar nu au mai obtinut finantare pentru ca plafonul de garantii a fost epuizat intre timp.

„Am primit aprobarea financiara pe suma maxima de 57.000 de euro. Am semnat un antecontract si am virat proprietarului apartamentului un avans de 3.000 de euro. Dupa trei saptamani banca ne-a spus ca s-au terminat fondurile si noi nu mai intram in program. Sunt zeci de clienti in situatia noastra. Nu vreau credit in lei pentru ca dobanda este cu 30% mai mare“, spune un tanar, administrator al unei firme mici, care a aplicat pentru un credit inca din luna iunie.

Aproximativ 95% din creditele ipotecare acordate pana acum cu garantia statului au fost in euro, ceea ce inseamna ca majoritatea clientilor care au ramas cu dosarele suspendate dupa epuizarea vechiului plafon de garantii solicitasera un imprumut in valuta.

O solutie ar putea fi realocarea garantiilor in euro de la bancile care nu si-au epuizat plafoanele alocate anterior catre cele care au clienti cu dosare aprobate si cu antecontracte semnate, dar care nu au mai primit finantare din cauza epuizarii garantiilor. Daca va fi decisa o realocare a plafoanelor, solutia pentru acesti clienti este fie sa treaca din nou prin procesul de analiza pentru un credit in lei, fie sa renunte la dosar si sa ceara inapoi proprietarilor banii platiti drept avans.

Bancherii spun totusi ca numarul solicitantilor de credite aflati in aceasta situatie nu este semnificativ, iar ca solutii acestia propun trecerea la un credit in lei sau contractarea unui credit ipotecar standard.

Totodata, cei care au semnat antecontracte an euro şi vor opta pentru varianta unui credit in lei trebuie sa suporte si costurile cu schimbul valutar cu eventuala evolutie nefavorabila a cursului.

Sursa: zf.ro 

Vizualizari: 1.530

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *