07.31.2021 2:49

Prima Casa exclusiv in lei

Avem motive sa nu ne sperie un credit Prima Casa acordat exclusiv in moneda nationala?

Asa cum era de asteptat statul va suplimenta plafonul pentru Prima Casa cu 1.000.000.000 lei insa vor aparea modificari majore in ceea ce priveste criteriile de acordare a creditelor.

Astfel, pentru prima data de la lansarea programului, guvernantii isi vor intoarce fata si catre chiriasii ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte) in sensul ca acestia vor putea sa-si achizitioneze apartamentele in care locuiesc contractand un credit Prima Casa. O alta modificare majora este aceea ca se vor putea contracta credite doar in moneda nationala.

Vom discuta despre toate aceste modificari cu Leonard Munteanu, specialist marketing in cadrul companiei Blitz Imobiliare.

„Este ca un joc de strategie, ceea ce se intampla in momentul de fata. Guvernantii <arunca> pe piata o bomba si asteapta ca ea sa explodeze. La fel s-a intamplat la inceputul acestui an cand era anuntat cu surle si trambite programul Noua Casa ce urma sa ofere posibilitatea clientilor de a cumpara doar locuinte noi prin credit garantat de stat. Lucrurile s-au calmat atunci cand piata imobiliara a reactionat vehement, criticile atingand chiar sfera politicului, mai multi politicieni fiind invinuiti ca ar fi principalii beneficiari ai unei asemenea masuri. Lucrurile se prezinta in mod similar si acum. Se asteapta <reactia strazii>, iar daca aceasta nu va veni, vom avea un credit Prima Casa exclusiv in lei”.

Cine are de castigat ca urmare a acestor modificari?

Toata lumea are de castigat. Piata imobiliara va fi salvata de un blocaj asemanator cu cel din 2008, stiut fiind faptul ca programul Prima Casa a fost singura masura care a mentinut sectorul imobiliar pe linia de plutire in anii de criza economica. Vor avea de castigat cumparatorii, care vor beneficia, e drept, la costuri mai ridicate, de credite avantajoase pentru achizitia de locuinte. De asemenea vor avea de castigat si chiriasii ANL care vor putea sa devina proprietari cu acte in regula. In sfarsit, vor castiga si bancile comerciale, care nu sunt inca pregatite cu produse de creditare avantajoase, similare cu Prima Casa”.

De cateva zile presa dezbate un subiect care pare sa-i afecteze pe romani: un credit Prima Casa in lei este cu 30% mai scump decat unul in euro. Va afecta acest lucru tranzactiile de pe piata imobiliara.

Cu siguranta nu. Credite Prima Casa in lei se acorda si in prezent si nimeni nu pare inspaimantat de acest lucru. La o prima vedere creditarea in lei este mai scumpa decat cea in euro, insa pe termen mediu acest avant pe care il va lua creditarea in lei va slabi moneda nationala in raport cu euro. Astfel costurile efective ale creditelor in lei raportate la euro vor scadea. Va dau un exemplu: o rata lunara de 900 de lei la un curs de 4,5 lei/Euro inseamna 200 Euro. Anul viitor, la un curs de 5 lei/Euro, rata se va diminua semnificativ in raport cu euro, ajungand la 180 Euro. Acesta este doar un scenariu, mai sunt si altele. Dincolo de calculele matematice, sa nu uitam ca romanii isi organizeaza viata in asa fel incat, cumpararea unei locuinte reprezinta telul suprem. Marea majoritate a cumparatorilor se vor bucura ca mai pot achizitiona o locuinta accesand un credit la costuri reduse”.

Cat timp vom mai putea cumpara locuinte prin credit garantat de stat?

Ne-am obisnuit cu politica pasilor marunti pe care guvernantii ii fac in ceea ce priveste programul Prima Casa. Faptul ca nu avem fonduri si conditii stabilite pentru o perioada de 1-2 ani, ma face sa cred ca ne aflam in fazele finale ale programului Prima Casa, iar acest lucru este absolut normal. Statul nu poate sustine la nesfarsit un astfel de program. Trecerea se va face insa lent, fara valuri de tip tsunami, pentru ca piata imobiliara romaneasca este o piata tanara fara experienta si consistenta pietelor europene sau a celei de peste ocean. Probabil aceasta suplimentare de 1.000.000.000 lei a fondului de garantare va fi ultima din cadrul programului si deja unele banci comerciale isi pregatesc strategiile pentru perioada post-Prima Casa. Acest lucru va insemna produse financiare accessibile in ceea ce priveste costurile si conditiile de acordare”.

Articol realizat in colaborare cu www.ziare.com

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare este o agentie imobiliara din Cluj Napoca ce ofera clientilor sai servicii  imobiliare integrate si o baza de date completa, cu oferte actualizate la zi: inchirieri si vanzari apartamente, case-vile, spatii comerciale, de birouri si industriale, terenuri (www.cluj-terenuri.ro) de nemtii de la Lidl. 

Vizualizari: 1.438

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *