01.17.2022 0:30

Plante despre care nu stiai ca purifica aerul din casa ta

Uneori, ne confruntam cu raceli dese si care, de fapt, nu prea trec de tot. Umiditatea în încaperi ajunge la 10-20%, desi ar trebui sa fie 40-60%. Seara si dimineata avem senzatii de nas uscat si înfundat. Este vreo legatura între toate aceste detalii? Bineînteles!

Suntem înconjurati de compusi organici volatili, mai exact un sir de toxine eliberate de diferite substante cu care intram în contact în fiecare zi a vietii noastre. În categoria acestora intra xilenul, benzenul, stirenul, toluenul, tricloroetilenul, formaldehidele, amoniacul, acetona, monoxidul de carbon – cu o frecventa mai pronuntata – dar si altele. Plantele, însa, sunt un ajutor de nadejde care elimina compusii din aer, purificând încaperile în care noi ne petrecem majoritatea timpului.

Crinul Pacii – absoarbe si elimina toti compusii organizi volatili si sporii de mucegai. Atentie, însa, sunt otravitoare pentru animalele de casa! Se uda rar si se pune în bai, bucatarii si alte încaperi predispuse la mucegai.

crin-739x1024

Crizantema – e o planta careia îi place lumina puternica, dar indirecta. Solul în care creste trebuie sa fie umed, verificat o data la doua zile.

Palmierul Bambus – elegant si usor de întretinut, este foarte apreciat pe perioada lunilor de iarna, datorita faptului ca umidifica aerul din camere, care iarna devine prea uscat din cauza încalzirii centrale. Unde se potriveste cel mai bine? Pentru persoanele ce au probleme cu respiratia, locul perfect este în dormitor. La fel de benefici sunt si Palmierul Pitic, Palmierul Doamnei, Palmierul Areca.

palmier-768x921

Stromanthe – Aglaonema Spp – poate nu ti-e cunoscut numele, însa s-ar putea sa o recunosti vizual. Este o planta perena mereu verde ce provine padurile tropicale asiatice. Ca îngrijire, are nevoie de lumina indirecta si umiditate mare, iar solul trebuie sa fie drenat bine. Desi emite o cantitate foarte mare de oxigen, seva e considerata otravitoare iritanta; asadar, nu e indicata în casele cu copii sau animale de casa.

Ficusul (planta cauciuc/ficus elastica) – cunoscutele plante verzi din India sunt cunoscute pentru eficienta lor în eliminarea formaldehidei din aer. În ceea ce priveste îngrijirea, trebuie crescuta în lumina multa sau expus la soare în mod indirect. Când e în crestere, se uda moderat, iar iarna trebuie mentinut pamântul umed si mereu frunzele sterse de praf. Cu toate acestea, frunzele pot fi toxice, deci nu este tocmai recomandata pentru casele cu animale si pentru copii mici. Aici putem mentiona atât Ficus Robusta, cât si ficusul plângator.

ficus-1

Planta Paianjen – Chlorophytum Comosum – înlatura formaldehida, NASA plasând-o pe locul 3 în topul celor mai eficiente plante cu acest scop. Una singura acopera filtrarea unei încaperi de 200 mp si elimina monoxidul de carbon în proportie de 95%. Sunt o binecuvântare pentru casele cu fumatori. Îi place apa si lumina indirecta.

Orhideea – Phalaenopsis – îngrijirea ei nu e atât de anevoioasa precum se spune, e nevoie doar de putina atentie. Orhideele se tin în ghiveciuri speciale care permite absorbtia apei treptat, si cu fata spre lumina.

orhidee-1

Cactusii & busuiocul – elimina bacteriile, reduc radiatiile si absoarbe dioxidul de carbon, în locul sau producând oxigen în încapere. Un loc bun pentru aceste plante este în dormitor sau în apropierea electronicelor.

Acum poti sa mergi la florarie pentru a-ti face apartamentul mai relaxant, dar nu uita sa apelezi la sfaturi specializate pentru îngrijirea plantelor.

La tot ceea ce nu reusesc sa faca plantele tale, te ajutam noi. Contacteza-ne!

sursa: BLA Shine 

Vizualizari: 10.775

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *