10.18.2021 8:10

Piata imobiliara fara sprijinul Prima Casa

În ultimele luni, accesul la finantare a devenit o problema din ce în ce mai acuta pentru cei care si-ar dori sa faca o achizitie.

Pe fondul discutiilor pe marginea introducerii darii în plata, fondurile alocate înitial pentru Prima Casa în 2016 – în valoare de aproximativ 1.690.000.000 de lei – au fost epuizate rapid în primele luni ale anului.

Dupa aprobarea legii, care a dus la cresterea semnificativa a avansurilor solicitate de catre banci, piata a „înghitit” pe nemestecate si o suplimentare în valoare de 500.000.000 de lei acordata de catre stat.

În prima parte a lunii august, Anca Dragu a declarat, în calitate de Ministru al Finantelor, ca programul Prima Casa are un plafon aprobat în valoare de 8.100.000.000 de lei pentru 2016 – suma din care s-a folosit pâna acum, în mod evident, doar o mica parte, respectiv putin peste un sfert.

Potrivit acesteia, Executivul are în vedere suplimentarea fondurilor catre banci „pe termen scurt”, o decizie în acest sens urmând a fi luata în luna septembrie. Între timp însa, oficialii statului vor sa analizeze succesul si impactul programului asupra pietei.

„Avem în vedere suplimentarea acestui fond pe termen scurt, cum de altfel avem în vedere si o analiza care sa dea directiile prin care acest program sa se perpetueze pe o perioada de timp mediu si lung. (…) Stam la masa cu bancile, cu investitorii, cu clientii, sa vedem în ce masura acest program a fost unul de succes, în ce masura piata are nevoie de el sa continue, cum trebuie sa continue si sa venim cu aceasta propunere concreta pentru ca programul sa fie unul cu predictibilitate, un program pe termen mediu si lung.” a supus    Anca Dragu, Ministrul Finantelor

Cumparatorii, din nou în expectativa

Asa se face ca, pe durata sezonului estival, se poate spune ca piata tranzactiilor cu locuinte a ramas, practic, fara „pâinea si sarea” necesare unei functionari normale, anume accesul la finantare.

Claudiu Hategan, broker/owner al agentiei bucurestene Klauss&Partners, recunoaste ca, spre deosebire de anii trecuti, când activitatea de tranzactionare era sustinuta de cererea pentru programul Prima Casa, în vara aceasta lucrurile au mers extrem de prost.

Cumparatorii s-au împutinat foarte tare, iar distanta dintre asteptarile acestora, pe de o parte, si cele ale proprietarilor, pe de alta parte, s-a accentuat. Asta pentru ca cei dintâi asteapta ca piata – sau, mai exact, preturile – sa se prabuseasca, pentru ca nu se mai dau credite, asa ca au intrat într-o stare de expectativa; întrucât atmosfera din piata este influentata mult de ceea ce se întâmpla în domeniul bancar, aceeasi atitudine o au si cei care ar dispune de bani cash sau care si-ar permite sa contracteze un credit ipotecar standard, cu un avans mai mare.

Apartamentele din cartiere, cele mai „lovite”

Cel mai afectat este segmentul mediu-low, din cartiere, pentru ca acesta a depins pâna acum în proportie de 90% de creditele Prima Casa. În zonele mai bune si cu proprietati mai deosebite (si mai scumpe) mai au loc tranzactii din când în când, pentru ca profilul cumparatorului este diferit în asemenea cazuri, acesta aflându-se la o a II-a sau o a III-a achizitie sau având în vedere un upgrade imobiliar.

În acest context, Claudiu Hategan este de parere ca programul Prima Casa este cu siguranta necesar pentru functionarea pietei, în special a segmentului care se adreseaza clientilor cu venituri medii si scazute. Conditia este ca avansul sa se mentina la acelasi nivel redus, de 5%, acesta fiind, de fapt, singurul avantaj oferit fata de creditele ipotecare standard, mai ales dupa aprobarea legii darii în plata.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

sursa: Imobiliare.ro 

Vizualizari: 2.328

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *