10.20.2021 22:53

Parcul Între Lacuri

Grupul de initiativa SOS Lacurile Gheorgheni: Parcul Între Lacuri, cel mai mare spatiu public al orasului Cluj-Napoca

Cetatenii din grupul de initiativa SOS Lacurile Gheorgheni propunem înfiintarea celui mai mare spatiu public din Cluj: Parcul Între Lacuri.

În urma micului succes al cererilor cetatenesti de a transforma în alee pietonala strada de lânga primul lac, clujenii sunt invitati sa participe prin activism si evenimente la fata locului la crearea unui spatiu public care sa raspunda nevoilor noastre de socializare, relaxare, si, de ce nu, de dezbateri si dispute cu miza. Revendicam însa un spatiu fara amenajari invazive si costisitoare, cu respectarea bogatei faune si flore din zona si cu alei bicicliste si pietonale.

Parcul Între Lacuri extinde ca idee si nume modestul parculet de joaca amenajat de municipalitate în spatele celui de-al doilea lac. Parcul Între Lacuri are 66 de hectare si este situat în partea de est a orasului care e vaduvita de spatii publice proportionale cu marimea si numarul de locuitori din cartierele Marasti, Între Lacuri, Gheorgheni (dar si din comuna Someseni sau din colonia Sopor).

Parcul este de 6 ori mai mare decât Parcul Central si contine cea mai ampla infrastructura pietonala si biciclista din oras, de aproape 10 km.

Posibilul spatiu public include patru lacuri între str. Teodor Mihali, cart. Gheorgheni, si Selgros, din capatul cartierului Marasti, apoi fostul cartodrom si pepiniera RADP. Parcul Între Lacuri este un raspuns civic la constructiile abuzive si haotice care au împânzit orasul, din cauza unor politici publice incoerente si din cauza dezvoltarii unui capitalism salbatic, de cumetrie.

Parcul Între Lacuri este o alternativa la fragmentarea spatiului verde în mai multe zone distincte, mai ales ca acestea pot fi legate prin alei pietonale si bicicliste. De exemplu, nu se poate ajunge în linie dreapta de la primul lac la al doilea pentru ca nu exista nici o alee.

În consecinta, cerem ca autoritatile sa dezaprobe denumirea abuziva de Iulius Park a zonei de lânga primul lac, mai ales ca operatorul comercial din zona a primit autorizatie pentru doua cladiri imense pe malul lacului, si sa integreze amenajarea într-un plan mai sistemic de realizare a unui spatiu public de anvergura.

Apoi, e important ca proiectul noului parc din spatiul fostului cartodrom sa fie pus în dezbatere publica pentru a fi legat de celelalte zone verzi si sa fie creat astfel Parcul Între Lacuri, cu o retea neîntrerupta de alei pentru pietoni, alergatori si biciclisti, asa cum Clujul nu are în momentul de fata”.

– Adi Dohotaru, istoric si activist, campania SOS Lacurile Gheorgheni –

Dupa un prim pas nesigur si sovaitor ne intram în ritm. Batalia câstigata ne da resurse pentru mai departe. Obiectivul e clar, traseul mai putin. E nevoie de sustinatori si idei, de forte proaspete, de alternative pentru un Cluj gri si lipsit de viata. E nevoie de un Parc Între Lacuri, de un plamân verde într-un corp anchilozat, stresat si obosit, cu circulatiile blocate în intersectii, articulatiile betonate, creierul lipsit de oxigen si imaginatie. Luptam pentru întarirea sistemului circulator, cresterea imunitatii, preventia bolilor, cresterea performantelor cerebrale, reducerea nivelului de stres, combaterea starilor de oboseala, un plus de energie si de vitalitate

– Ioana Mica, arhitecta si alergatoare de maratoane, membra SOS Lacurile Gheorgheni –

Nu as putea sa spun ca rezultatul campaniei noastre SOS Lacurile Gheorgheni a fost un esec. Pâna la urma, ne bucuram ca am reusit sa convingem autoritatile sa elimine complet traficul din jurul lacului. Deci, putem sa spunem ca am avut o batalie câstigata, dar nu si razboiul. Asa-zisul parc din jurul primului lac va fi reinventat de Iulius Mall, atât ca denumire (Parcul Iulius), cât si ca aspect: va fi un spatiu artificial, gen mall în jurul lacului. Arbusti exotici în loc de salcii, gazon în loc de iarba indigena, asfalt colorat în loc de carari rustice, vor transforma un loc linistit într-un mall în aer liber.

Din fericire, mai avem destul spatiu verde pe care înca nu au pus ochii dezvoltatorii imobiliari, zisi si „rechini imobiliari” datorita goanei lor dupa profit si dezinteresului lor fata de nevoile adevarate ale cetatenilor. Avem lacul urmator, avem o mlastina împadurita întinsa pe hectare bune si avem un proiect de parc propus de primarie, cel din zona cartodromului. Ceea ce ne-am dori ar fi sa modelam si noi, cetatenii, aceasta zona, bineînteles împreuna cu autoritatile, sa salvam si sa ne revendicam acest areal cu potential fantastic, sa realizam unul dintre cele mai mari parcuri publice din tara! Am conserva salciile, vegetatia indigena, fauna, lacul si am denumi locul cum vrem noi.

Nu e nevoie de investitii mari, respectul pentru natura nu se face cu bani multi. Prin implicarea noastra si prin ajutorul autoritatilor vom reuti sa ne oferim un loc feeric în oras si vast, astfel încât sa avem o oaza de liniste si de adevarata relaxare pentru un numar cât mai mare de cetateni. Îndemn cetasenii orasului sa se implice in acest proiect. Va fi un mare succes de implicare participativa în (probabil) orasul cu cea mai mare implicare civica din tara. Împreuna vom reusi!

– Adrian Costina, antreprenor si membru SOS Lacurile Gheorgheni –

În cazul în care autoritatile sunt de acord cu realizarea celui mai mare parc clujean din ultimele decade, propunem realizarea unei serii de dezbateri pentru a contura cât mai transparent crearea unui spatiu public de referinta pentru locuitorii acestui oras. Metoda propusa pentru dezbateri este bugetul participativ, însa un buget participativ care sa presupuna, spre deosebire de experimentul din Manastur, în primul rând un buget, apoi participare si posibilitate de drept de co-decizie pentru cetateni cu privire la investitiile orasului.

 

Vizualizari: 1.778

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *