01.28.2022 21:57

Noul Cod Civil. Ce trebuie să ştii?

De la 1 octombrie a intrat în vigoare un nou Cod Civil, ce are efecte evidente şi în imobiliare. Noua lege oferă o libertate contractuală mult mai mare celor două părţi, punându-se un accent deosebit pe negociere. Însă, această libertate este contrabalansată de o mai mare putere acordată instanţelor judecătoreşti de a interveni pentru a rezolva situaţiile conflictuale dintre semnatarii unui act încheiat în formă autentică (autentificat de un notar). Imobiliare.ro prezintă paşii ce trebuie urmaţi în procesul de achiziţie a unei locuinţe.

1. Antecontractul de vânzare. Acest act reprezintă o promisiune de cumpărare, pe de o parte, şi una de vânzare, pe de alta. Noua lege recomandă înscrierea antecontractelor în Cartea Funciară. Astfel acest act trebuie  să fie încheiat în formă autentică (legalizat de un notar) şi să includă un termen de încheiere a tranzacţiei. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, oricare dintre cele două părţi poate înscrie documentul în Cartea Funciară. Dacă vânzătorul nu mai vrea să înstrăineze proprietatea, iar antecontractul a fost înscris în Cartea Funciară, avansul plătit de cumpărător se constituie ca o ipotecă legală în favoarea sa (are dreptul de a urmări sau executa silit bunul pentru a-şi recupera suma plătită).

Nu este obligatoriu ca antecontractul de vânzare sa prevadă plata unei sume de bani ca avans.

2. Contractul de vânzare (care nu se mai numeşte de vânzare-cumpărare). La încheierea unui astfel de document  libertatea de negociere acordată celor două părţi este absolută.  Orice clauză (cu respectarea legii în vigoare) poate fi negociată şi inclusă în documentul de vânzare, dacă este acceptată în mod expres de cele două părţi (trebuie să semneze pentru fiecare dintre ele). În cazul în care clauzele standard intră în contradicţie cu cele negociate, cele din urmă primează.
 

Vizualizari: 1.793
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *