12.06.2021 1:40

Norme pentru Prima casa

Guvernul a aprobat normele metodologice cu privire la Programul Prima casa, care include conditii de creditare avantajoase pentru romnii care doresc sa-si cumpere o locuinta

Norme metodologice pentru Prima casa

Aprobarea normelor metodologice cu privire la programul Prima casa

Guvernul a aprobat normele metodologice cu privire la Programul Prima casa, care include conditii de creditare avantajoase pentru romnii care doresc sa-si cumpere o locuinta, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.
Seful Executivului a precizat conditiile pe care persoanele fizice trebuie sa le ndeplineasca pentru a beneficia de acest Program:

Sa nu detina n proprietate o locuinta, individual sau n comun, mpreuna cu sotii lor sau cu alte persoane.

Sa nu aiba n derulare un credit ipotecar.

Sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 Euro. Primul-ministru a explicat ca poate fi achizitionata o locuinta cu valoare mai mare, nsa atunci beneficiarul trebuie sa dispuna de avansul pentru locuinta, plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si plafonul maxim.

Persoanele care doresc sa intre n acest program se obliga sa nu nstraineze locuinta achizitionata n primii 5 ani de la data dobndirii si, de asemenea, se obliga sa constituie n favoarea statului romn, reprezentat de Min. Finantelor, o ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate.

n ceea ce priveste bancile ce doresc sa participe la acest Program, Primul-ministru si Min. Finantelor au precizat ca acestea trebuie sa ndeplineasca urmatoarele conditii:

Sa aiba acoperire teritoriala la nivel national si judetean.

Sa ndeplineasca conditiile privind costul creditarii. Primul-ministru a afirmat ca au fost puse conditii maximale bancilor n ceea ce priveste costul finantarii, respectiv, pt. creditele n euro acestea sa fie determinate de rata dobnzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maxim 4%. Pentru creditele n lei, costurile vor fi determinate de ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5%.

Daca astazi facem o raportare la ceea ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri pentru creditele n valuta, care era de 1,28, plus marja de maxim 4%, ajungem la o dobnda de 5,28% fata de 10%, 11% sau 12% ct este n momentul de fata n euro. Vreau sa fiu foarte bine nteles: acesta este nivelul maximal al dobnzii, a afirmat primul-ministru.

Seful Executivului a oferit si exemple. De pilda, n cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 Euro pe o perioada de 25 ani, n Programul Prima casa dobnzile vor fi de 41.000 Euro pe 25 ani, fata de 81.000 Euro valoarea dobnzilor de pe piata. De aici se poate observa diferenta si sprijinul consistent pe care statul l aduce n avantajul acelora care intra n programul Prima Casa, a afirmat primul-ministru. La rndul sau, Min. Finantelor, a aratat ca media de reducere a costurilor de creditare va fi ntre 42-49%. Un alt avantaj al costurilor mici de creditare l reprezinta faptul ca mai multe persoane pot deveni eligibile pt. acest Program, a declarat Min. Finantelor.

Bancile ce doresc sa intre n Programul Prima casa se refera la faptul ca nu trebuie sa perceapa comision de rambursare anticipata, iar contractul de credit sa nu contina clauze ce sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Durata maxima a creditului este de 30 ani.

Sa accepte sa efectueze evaluarea locuintei n vederea instituirii ipotecii de rangul I n favoarea statului romn, reprezentat de Min. Finantelor si sa verifice ndeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului.

Emil Boc a declarat ca bancile vor avea la dispozitie 7 zile dupa publicarea n Monitorul Oficial a normelor metodologice sa raspunda ofertei guvernamentale. Bancile care vor veni cu cele mai bune solutii financiare, n limitele maximale precizate de noi, vor ncheia contracte de garantare cu institutiile statului, prin Programul Prima Casa, a precizat premierul. La rndul sau, Min. Finantelor a aratat ca garantia emisa de Fondul National de Garantare a Creditelor n numele si n contul statului este irevocabila si neconditionata, directa si expresa si se va plati la prima cerere scrisa a finantatorului. Garantia se acorda n euro sau moneda nationala si se plateste n moneda nationala.

sursa: www.gov.ro
Vizualizari: 1.358

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *