10.20.2021 22:02

Modificari la legea privind calitatea in constructii

Modificari importante vor fi aduse Legii privind calitatea in constructii !

De la finalul saptamanii trecute se afla spre promulgare de catre Presedintele Romaniei un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.

Unul dintre amendamentele cu cel mai mare impact face referire la locuintele cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii. In acest moment, astfel de constructii sunt exceptate de la prevederile legii. Insa, prin promulgarea noilor modificari si acest tip de constructii, precum casele din mediul rural, care se presupune ca au un nivel de complexitate tehnica mai redus, vor fi supuse verificarilor din partea autoritatilor publice (Inspectoratul de Stat in Constructii – ISC).

In plus, modificarile aduse presupun existenta unui diriginte de santier, din partea investitorului si a unui responsabil tehnic cu executia din partea executantului.
Legea de modificare introduce si alte amendamente, precum:

  • data exacta in care trebuie elaborata cartea tehnica a constructiei, precum si obligatia pentru administratorul asociatiei de proprietari de a pastra si completa la zi cartea tehnica a constructiei;

 

  • obligatia pentru proiectant/proiectantul coordonator de proiect si proiectantii pe specialitati, persoane fizice sau juridice, în solidar cu verificatorii proiectului, de a suporta cheltuielile generate de efectuarea unor lucrari suplimentare fata de documentatia tehnico-economica aprobata, urmare a unor erori de proiectare;

 

  • cuantumul contributiei pe care investitorii sau proprietarii au obligatia sa o vireze catre ISC se reduce de la 0,7% la 0,5% din valoarea autorizata, fara TVA. Contributia se achita in doua (2) etape, dupa cum urmeaza: (a) 50% la data transmiterii la ISC a înstiintarii privind data începerii lucrarilor autorizate; (b) diferenta aplicata valorii finale, fara TVA, a lucrarilor executate la data semnarii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

 

Amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei

Cuantumul contraventiilor pentru nerespectarea prevederilor legale este, de asemenea, crescut. Spre exemplu, neasigurarea verificarii executiei lucrarilor de constructii prin specialisti diriginti de santier autorizati sau care detin certificate echivalente se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Dreptul de a aplica amenzile se prescrie în termen de 3 ani de la data savârsirii faptei.

Exceptii – locuintele doar cu parter si anexele gospodaresti

Sunt exceptate de la controlul exercitat de catre ISC sau de la verificarea de catre verificatori de proiecte atestati locuintele unifamiliale parter si anexele gospodaresti din proprietatea persoanelor fizice, situate în mediul rural si in satele adiacente municipiilor si oraselor, precum si constructiile provizorii si lucrarile care se pot executa fara autorizatie de construire, potrivit legii.

Modificarea legii a avut ca scop limitarea unor constructii prin utilizarea muncii „la negru”. Desi nu se mentioneaza in mod explicit, existenta exceptiei mentionate mai sus nu se mai justifica avand in vedere ca multe dintre constructiile noi sunt situate in mediul rural adiacent marilor orase.

DM_DSC_8726

Despre drd. Daniel MOREANU: cu o experienta de 10 ani in domeniul juridic, Daniel MOREANU este avocat reprezentand, pe parcursul carierei, companii multinationale si locale de top. Totodata, este autor al mai multor articole/studii de specialitate publicate in cele mai reputate reviste de drept din Romania. Pentru mai multe detalii, a se vedea: www.moreanulaw.com 

Vizualizari: 2.185
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *