09.16.2021 21:01

Mai scump ca si-n criza

Preturile locuintelor din Londra costa mai mult decât înainte de criza

Preturile locuintelor din Marea Britanie au atins un nou maxim în luna mai si au depasit nivelul record atins în octombrie 2007, sugerând ca semnele recente de încetinire a pietei ar putea fi de scurta durata, potrivit datelor companiei financiare National Building Society, citate de Bloomberg.

National Buinding Society este cea mai mare companie mutuala de servicii financiare din Marea Britanie, cu active de circa 193.000.000.000 lire sterline pe o piata de 325.000.000.000 lire.

Compania anuntat marti o crestere de 0,70% a pretului mediului a locuintelor, la 186.512 lire sterline (312.000 dolari), peste maximul precedent de 186.044 lire înregistrat în octombrie 2007, cu o luna înainte de prabusirea bancii Northen Rock. În decurs de 12 luni dupa acea data, preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut cu circa 15%.

Redresarea ulterioara a economiei britanice a contribuit la cererea de proprietati, creând o problema pentru oficialii Bancii Angliei, îngrijorati ca cresterea preturilor va duce la formarea unei bule speculative.

Bancile au înasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare, dar, potrivit Nationwide, nivelul scazut al dobânzilor si reducerea somajului vor sustine probabil în continuare cererea.

Comisia Europeana recomanda Marii Britanii sa faca mai mult pentru stimularea constructiilor de locuinte.

Cu toate ca oferta de noi proprietati a crescut, se afla înca la un nivel scazut, fiind cu mult sub nivelulcererii„, se arata într-un raport al CE.

Un indice calculat de Nationwide arata ca preturile locuintelor se afla la un nou nivel record, dar ajustate la inflatie aceste sunt cu aproximativ 20% sub recordul anterior, conform Capital Economics.

London-House

citeste articolul integral pe Money.ro 

Vizualizari: 1.400

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *