10.20.2021 23:16

Lucruri de care trebuie sa tii cont la achizitia unei constructii noi

Prin cumpararea unei locuinte nou construite nu inseamna ca grijile tale privind constructia imobilului s-au spulberat, dimpotriva exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont inainte de a incheia tranzactia.

1. Verifica instalatiile

Pentru constructiile noi, spune Razvan Golopena, inginer structurist si managerul firmei R.G Raal Prod Serv SRL, e foarte important sa faci o verificare a tot ce inseamna instalatii: circuite electrice, instalatii sanitare, tevi de apa, centrala, radiatoare etc. De asemenea, trebuie verificat sistemul sistemul de jgheaburi si burlane: scurgerile mari de apa care ajung la structura de rezistenta pot afecta puternic zidurile si chiar fundatia casei sau a blocului.

2. Vaporii de apa trebuie eliminati

Ferestrele termoizolante ar trebui sa aiba aerisiri (gauri facute in camera profilului, ce permit mediului interior sa „respire”). Daca acestea sunt acoperite de tencuiala, ele trebuie curatate; altfel, apare condensul si, apoi, mucegaiul. In mod normal, igrasia nu ar trebui sa apara decat daca exista scurgeri de apa, condens sau daca au fost grabite etapele de constructie, spune Dragos Nohai, director de marketing si vanzari in cadrul firmei Aced Constructor & Developer. Intr-o casa noua nu ar trebui sa te muti mai devreme de o luna, intrucat materialele pe baza de siliciu, cum este betonul, inca genereaza pierderi de apa, completeaza Golopena. Pentru a evita astfel de probleme, locuinta trebuie bine aerisita, chiar si dupa ce te-ai mutat. De asemenea, evita sa acoperi peretii cu tapet in primul an, pentru ca, daca acestia au inca un grad ridicat de umiditate, vor dezvolta mucegai.

3. Asigura-te de calitatea constructiei

Un imobil nou nu ar trebui achizitionat fara Cartea Constructiei (document ce include toate etapele procesului de constructie, informatii cu privire la materialele folosite etc.) si fara garantie, recomanda Dragos Nohai. Garantia de buna executie pentru instalatii, finisaje etc. trebuie precizata in contractul de vanzare-cumparare. Pe de alta parte, prin lege, constructorul trebuie sa asigure o garantie a structurii de rezistenta timp de 50 de ani, adauga reprezentantul R.G Raal Prod Serv SRL.

Timp de un an de zile este normal sa apara fisuri in pereti, intrucat orice constructie noua inca „lucreaza”, spun specialistii in domeniu. Acestea nu ar trebui sa fie mai mari de un milimetru, iar in cazul in care depasesc aceasta grosime, trebuie contactat costructorul, spune Golopena.

Pentru intretinerea optima pe termen lung, invelitorile casei sau ale blocului trebuie verificate periodic, o data la cativa ani, pentru a evita aparitia scurgerilor. De asemenea, partile din lemn trebuie reconditionate, vopsite, pentru a preveni degradarea.

Sursa: imobiliare.ro 

Vizualizari: 1.958

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *