09.16.2021 21:01

Locuintele aflate in suburbiile oraselor chiar sunt mai ieftine?

Care sunt principalele 5 costuri la care trebuie sa te uiti atunci când te muti la marginea orasului!

Studiile arata ca românii au format dintotdeauna un popor de … proprietari, fiecare dintre noi cumparând, în medie, o locuinta o data în viata. Preturile au scazut cu pâna la 50% fata de anii de boom, în piata sunt disponibile variante de locuinte pentru toate buzunarele, iar bancile pun la dispozitia clientilor optiuni variate de împrumut.

Contextul pare a fi cel mai potrivit pentru achizitionarea unei locuinte, dar cum aceasta achizitie este cea mai importanta din viata, iar în multe dintre cazuri, achitam si rate bancare pe 30 de ani, este esential ca alegerea facuta sa fie în cunostinta de cauza.

Frecvent, apartamentele amplasate în zone limitrofe ale Bucurestiului, care par a fi chilipiruri imobiliare, aduc cu sine o serie de costuri suplimentare pentru cumparator, de la bani la timp pierdut.

1. Dependenta de autoturism

Oricât de aproape de oras sau de mijloacele de transport în comun s-ar spune despre un bloc nou de locuinte ca se afla, este suficienta o saptamâna de locuit în zona pentru a descoperi realitatea. În cazul în care detii un automobil, vei deveni dependent de el, iar timpul petrecut zilnic la volan se poate apropia si de trei ore, echivalentul unui drum Bucuresti-Brasov.

Nici economia la rata bancara pe care un client crede ca o face achizitionând un apartament la marginea orasului nu se justifica. Daca rata pentru un apartament de doua camere dintr-un ansamblu rezidential nou într-un cartier din Bucuresti este de aproximativ 285 Euro/luna, iar pentru o unitate similara din zonele limitrofe ale orasului, ajunge la 220 Euro/luna, diferenta aceasta se anuleaza si chiar este depasita din cauza combustibilului consumat lunar pentru a parcurge doar distanta de acasa pâna la locul de munca.

Drumul pâna la cea mai apropiata statie a unui mijloc de transport în comun este si el o aventura din cauza strazilor neasfaltate si a distantei fata de casa, cele 5 minute mentionate în anunturile imobiliare fiind, de fapt, 20-25 de minute. În acest caz, devii dependent de orarul de functionare al mijloacelor de transport în comun, fiind legat de Bucuresti seara doar pâna la o anumita ora.

2. Utilitati … greu utilizabile

Confortul unei locuinte noi poate fi usor uitat atunci când intervine problema nefunctionarii propice a utilitatilor într-un proiect de la marginea orasului. Lipsa racordarii la sistemul public de canalizare este una din principalele probleme cu care se confrunta locatarii care aleg un apartament aflat într-o zona înca în dezvoltare. La aceasta se adauga si apropierea, în unele cazuri, de o groapa de gunoi care face locuirea, mai ales în timpul verii, imposibila.

Sunt frecvente si situatiile în care furnizarea cu energie electrica poate suferi si ea întreruperi prelungite din cauza unei furtuni. Exista cazuri în care locatarii unor ansambluri rezidentiale noi de la marginea orasului nu au beneficiat mai multe zile la rând de curent electric, dar si situatii în care fluctuatiile repetate de tensiune au dus la avarierea obiectelor electrocasnice, generând costuri suplimentare pentru locatari.

3. Garantiile locuintelor noi

În mod normal, locuintele nou-construite beneficiaza de un anumit set de garantii, situatie care în realitate nu se aplica în 100% dintre cazuri. Dezvoltatorii de încredere, cu un istoric în piata, ofera garantii pe durata a câtiva ani, astfel ca, în cazul oricaror defectiuni sau reparatii necesare în aceasta perioada, costurile acestora sunt acoperite în totalitate de ei. Este o masura de precautie pe care fiecare cumparator ar trebui sa o ia în calcul, pe când în lipsa ei, orice fel de reparatii se realizeaza din buzunarul locatarului.

Clientii ar trebui sa se informeze temeinic înainte de a încheia tranzactia – garantia oferita de un dezvoltator serios sau un cost aparent mai mare se pot traduce printr-o locuinta lipsita de probleme pe termen lung. Extinderea orasului este un lucru firesc, dar nu sarind etapele dezvoltarii infrastructurii sau a retelei de utilitati si nu implicând costuri suplimentare din partea unui client care nu doreste decât sa îsi achizitioneze o locuinta”, declara Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group, dezvoltator imobiliar.

Evocasa Orizont

4. Vecinii, vecinatatile si infrastructura

Un cost aparent mic al unei locuinte ar putea fi justificat si de amplasarea imobilului – într-o zona rau-famata, alaturi de vecini zgomotosi sau în care dreptul la intimitate este încalcat. Desi sunt prezenti si în anumite cartiere bucurestene, câinii comunitari pot fi o adevarata problema la marginea orasului astfel ca o plimbare în cartier nu este deloc sigura.

O zona aflata la marginea orasului este, automat, o zona expusa dezvoltarilor ulterioare, existând riscul sa fiti înconjurat de un santier permanent pentru lucrari de infrastructura sau constructii imobiliare. Planul Urbanistic General si cel Zonal sunt doua surse din care puteti afla care sunt urmatoarele planuri de dezvoltare pentru zona respectiva.

Iarna poate deveni si ea un impediment în cazul celor care stau la marginea orasului, intemperiile vremii izolând în multe cazuri în imobile locatari ai unor ansambluri rezidentiale din afara orasului.

5. Educatia copiilor

În conditiile în care cei mai multi locatari ai ansamblurilor rezidentiale sunt persoane sau familii tinere, viitoarea gradinita sau scoala a celui mic conteaza în educatia acestuia. Un apartament nou aflat la marginea orasului ofera o singura optiune în apropiere, iar parintii fie fac un compromis si îsi înscriu copilul la cea mai apropiata institutie de învatamânt, fie depun zilnic un efort suplimentar si îl aduc pe cel mic la o scoala din oras.

edenia_titan

Despre Adama

Adama este un dezvoltator de top, activ în România, Moldova, Ucraina si Turcia.

Compania a construit pâna în prezent peste 1.650 de apartamente si câteva zeci de mii de metri patrati de spatii comerciale si birouri, în cadrul a numeroase proiecte finalizate în:

– Bucuresti: Evocenter One, Evocasa Armonia, Edenia Titan, Evocasa Optima, Evocasa Selecta

– Ploiesti: Evocasa Orizont

– Bacau: Evocasa Completa

– Brasov: Evocasa Viva

– Iasi: Copou Bellevue

– Cluj-Napoca

Numarul unitatilor vândute de catre Adama se ridica la peste 1.100. 

Vizualizari: 1.585
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *