10.18.2021 8:20

Harbin Opera House din China si Rabat Grand Theatre din Maroc au utilizat Sika

Produsele Sika au fost folosite in proiecte arhitecturale capodopera la nivel international. Harbin Opera House din nord-estul China si Rabat Grand Theatre din Maroc, printre proiectele de referinta.

Harbin Opera House din nord-estul Chinei este una dintre cladirie emblema ale anului 2016, atât din punct de vedere estetic, arhitectural, cât si al calitatii constructiei. Aflata într-un mediu cu un climat extrem, cu variatii de temperatura foarte mari, aceasta a presupus utilizarea unor materiale si tehnologii speciale, potrivit Sika, unul dintre principalii producatori globali de materiale de constructii si compania care a furnizat solutiile necesare pentru acest proiect.

Harbin Opera House, cladirea care a devenit în scurt timp de la inaugurare un adevarat reper cultural si arhitectural, a fost construita astfel încât sa reziste la climatul dur al orasului Harbin, capitala provinciei Heilongjiang din China, care are aproximativ 5.000.000 de locuitori si care organizeaza în fiecare an, în luna ianuarie, celebrul Festival al Ghetii si Zapezii. Temperaturile din acest oras, cunoscut si sub numele de ”Orasul de Gheata” sau ”Moscova Orientului”, sunt extreme, situându-se între -40°C iarna si 40°C în timpul verii.

Arhitectura extraordinara, în acord cu peisajul

Forma fluida a Harbin Opera House, realizata cu ajutorul panourilor din aluminiu compozit, aminteste de un munte ale carui creste sunt îmbracate în zapada si gheata stralucitoare, arhitectii fiind inspirati de spectaculosul peisaj înghetat al orasului din timpul iernii, în care se regaseste si  râul Songhua, pe malul caruia a fost ridicata cladirea.

Opera, care gazduieste doua sali de spectacole, cu o capacitate de 1.600, respectiv 400 de spectatori, a fost inaugurata în 2015, dupa 5 ani de la demararea constructiei. La începutul acestui an, publicatia de specialitate ArchDaily a clasat-o în topul celor mai frumoase cladiri din lume. Realizat anual, acest clasament ia în calcul în primul rând caracterul inovativ al proiectelor înscrise.

Harbin Opera House_1

Solutiile Sika pentru contracararea efectelor climatului  extrem

Climatul extrem presupune mari provocari în ceea ce priveste materialele de constructie, precum adezivii pentru fixarea structurii de aluminiu si a fatadelor de sticla, care trebuie sa faca fata schimbarilor drastice de temperatura între iarna si vara.

Astfel, iarna, când dispozitivul de topire a zapezii instalat în partea inferioara a fatadei începe sa functioneze, temperatura acesteia va urca de la -40°C la 50°C în foarte scurt timp. În asemenea conditii, fatada va avea o dilatatie de pâna la 10 mm. Solutia propusa de Sika a constat într-un adeziv special din gama Sikasil, care are capacitatea de absorbtie atât de necesara în acest caz.

Harbin Opera House_3

O alta provocare a fost adusa de peretele din cortina de sticla cristalina, compus din piramide transparente, care este foarte rezistent la apa si la presiunea exercitata de vânturile puternice din zona. Totusi, sticla respectiva trebuie sa faca fata presiunilor si eventualelor deformari dupa ce a fost instalata. Si în acest caz, produsele Sikasil au fost cea mai potrivita solutie, acestea asigurând o adeziune structurala flexibila a fatadei si garantând astfel siguranta peretelui-cortina. De asemenea, adezivii Sika previn aparitia condensului în interiorul geamului izolant, în perioadele cu temperaturi joase.

”Suntem mândri ca am contribuit la constructia Harbin Opera House, un palat de muzica si arta pentru orasul care a fost supranumit ‚Orasul Muzicii’ de catre UNESCO, în recunoasterea mostenirii muzicale a acestuia”, au declarat reprezentantii Sika.

Harbin Opera House_2

Rabat Grand Theater, un alt proiect ambitios, realizat cu ajutorul Sika

Un alt exemplu de proiect arhitectural extraordinar, care a luat na?tere cu ajutorul tehnologiilor Sika, este Rabat Grand Theatre din Maroc, o cladire monumentala, cu un design avangardist, care poate gazdui peste 1.800 de persoane.

Învelisul cladirii a fost realizat printr-o combinatie de structuri de otel si beton, iar geometria peretilor, curbati în ambele planuri, vertical si orizontal, a presupus solutii tehnice speciale, impuse de marimea si greutatea sarpantei din otel. În plus, deoarece se afla în imediata vecinatate a unui râu, anumite parti ale cladirii sunt în permanenta sub nivelul apei, ceea ce a însemnat cerinte foarte exigente în privinta sistemelor de impermeabilizare. La toate aceste provocari au raspuns solutiile SikaProof, Sika ViscoCrete si SikaSwell.

Grand_Theatre_De_Rabat 

Vizualizari: 2.865

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *