01.28.2022 21:28

Furnizori de caldura

Supermarket-ul, un furnizori de caldura – o abordarea responsabila pentru viitor

Economisirea energiei este unul din subiectele recurente pe agenda publica, reducerea dependentei de combustibili fosili si folosirea surselor regenerabile fiind prioritati la nivel global si local. Un rol important în reducerea emisiilor de carbon îl va juca însa cresterea eficientei energetice prin reutilizarea energiei de surplus. Un exemplu de buna-practica în aceasta directie este colaborarea dintre Regia de Termoficare din Sønderborg, lantul de supermarketuri danez SuperBrugsen si compania daneza Danfoss. În urma proiectului dezvoltat în parteneriat, supermarketurile SuperBrugsen din Høruphav si de pe insula Als, Danemarca, au devenit si furnizor de servicii de termoficare pentru locuitorii din apropierea magazinelor. Acestia beneficiaza de termoficare furnizata din surplusul de caldura recuperat de la sistemul de refrigerare al supermarketului SuperBrugsen, masura ce contribuie la reducerea emisiilor de CO2.

Aproximativ 20 de supermarketuri daneze transmit surplusul de caldura în sistemul de termoficare local – acest lucru se întâmpla acum si în Høruphav, insula Als. Datorita acestei investitii, lantul SuperBrugsen va ajuta la reducerea poluarii mediului, deoarece prin recuperarea caldurii se va reduce impactul emisiilor de CO2 asupra mediului.

„În prezent, atât în Danemarca, cât si la nivel global, se poate observa potentialul sistemelor de refrigerare de a deveni parte integranta a sistemului de termoficare local. Aceasta înseamna ca supermarketurile sau abatoarele cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni sau, în principal, toate unitatile cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni, pot deveni din consumatori de energie, furnizori de energie. Pâna acum câtiva ani, noutatea consta în faptul ca puteam utiliza caldura generata de sistemele de refrigerare pentru a încalzi supermarketurile. Astazi, aceasta tehnologie este utilizata în majoritatea supermarketurilor noi, dar acum, aceleasi supermarketuri pot furniza caldura si catre locuintele private, amplasate în apropiere,” afirma Torben Green, inginer în cadrul Danfoss, care face parte din echipa de proiect care a dezvoltat solutia din Høruphav.

„Este putin mai costisitor sa punem în practica aceasta solutie în vechile magazine, dar toate supermarketurile noi ar trebuie sa refoloseasca surplusul de caldura de la sistemul de refrigerare pentru termoficare. Este mult mai convenabil de implementat aceasta solutie când se construieste un magazin nou”, spune Torben Green.

Reducerea semnificativa a impactului asupra mediului

Supermarketul SuperBrugsen din Høruphav economiseste deja peste DKK 200.000 anual la factura de gaz si reduce emisiile de CO2 cu 34% prin utilizarea surplusului de caldura de la sistemul de refrigerare pentru a încalzi apa pentru uz domestic, pentru curatare, printre altele, iar datorita noului racord la sistemul de termoficare, SuperBrugsen are înca o sursa de venit, si anume prin vânzarea serviciilor de termoficare consumatorilor racordati la sistemul de termoficare din Sønderborg.

„SuperBrugsen dispune acum de o solutie favorabila mediului înconjurator, care se potriveste foarte bine politicii lantului de supermarketuri cu privire la protectia mediului, bazata pe recuperarea caldurii si utilizarea de panouri solare pe acoperis. În plus, investitia este amortizata în doar 12 luni”, afirma Torben Green.

Furnizarea de caldura pentru 16 locuinte private

Faptul ca Regia de Termoficare din Sønderborg primeste acum surplusul de caldura produs de supermarketul SuperBrugsen din Høruphav este în totala concordanta cu viziunea sa de a furniza si distribui servicii de termoficare favorabile mediului înconjurator.

Calculele arata ca surplusul de caldura produs de supermarketul SuperBrugsen este suficient pentru a încalzi anual 16 locuinte asa numite standard, cu o suprafata de 130 m2. Proiectul nu a fost unul dificil si a fost derulat în strânsa colaborare cu Danfoss si SuperBrugsen„, afirma Jan Due Kristensen, seful de departament din cadrul Regiei de Termoficare din Sønderborg.

Cum functioneaza?

Acesta este un exemplu foarte bun al modului în care sistemul de termoficare poate fi utilizat ca infrastructura energetica în doua sensuri pentru a distribui si, prin urmare, pentru a utiliza energia, care altfel s-ar fi pierdut. Bazându-se pe obiectivele politice de a retrage treptat combustibilii fosili si de a utiliza sursele de energie regenerabila si surplusul de energie într-o mai mare masura, reteaua de termoficare va juca un rol cheie în sistemele energetice urbane ale viitorului.

În principiu, toate supermarketurile amplasate în apropierea unui furnizor de servicii de termoficare, pot furniza surplusul de caldura de la sistemul de refrigerare locuitorilor din apropiere. Cel mai ridicat cost suportat cu construirea unei retele de termoficare îl reprezinta sapaturile necesare în vederea amplasarii conductelor de termoficare si achizitionarea unei pompe. De restul, se ocupa sistemul de refrigerare.

Danfoss

Despre Danfoss

Divizia Danfoss Tehnica Incalzirii
Danfoss Tehnica Incalzirii este unul din liderii domeniului incalzirii, oferind o gama larga de componente si solutii pentru generarea, distributia si utilizarea caldurii pentru confort si economie de energie in cladiri si locuinte. Divizia este organizata in urmatoarele domenii strategice:

• Controlul confortului rezidential si din cladirile comerciale
• Componente pentru arzatoare
• Echipamente pentru termoficare
• Incalzire prin pardoseala 

Vizualizari: 1.429

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *