01.28.2022 22:48

Export masiv de energie regenerabilă

Tara noastra exporta energie regenerabila, cea eoliana, cea mai ieftina si subventionata de români prin sistemul certificatelor verzi.

Aproximativ 5% din totalul energiei produse în România de la începutul anului a fost exportata.

Pe parcursul lui 2013,mai ales în ultimele doua luni, România a fost un exportator net de energie, fata de anul trecut când a fost net importator, pe fondul secetei ce a afectat tara.

Potrivit datelor de la Dispeceratul Energetic National, citate de ultima-ora.ro, o cantitate de 660 GWh a fost vânduta în afara, de la începutul anului, cea mai prolifica luna fiind septembrie, cu o medie de 316 MWh vânduti zilnic.

Pe de alta parte, niciun producator de energie local nu a exportat energie. Indiferent ca au produs energie termo, hidro, eoliana, nucleara sau fotovoltaica, toti au vândut energia pe bursa OPCOM, pentru ca sunt obligati, explica Nicolae Havrilet, presedintele Agentiei Nationale de Reglementare în Energie.

Astfel, unii cumparatori au decis ca e mai avantajos sa vânda energia în afara tarii, decât în tara. Pentru acest lucru beneficiaza de preturi extrem de bune ale energiei pentru ca producatorii de energie curata arunca pe piata curent foarte ieftin. Îsi permit, productia lor de energie este subventionata de toti consumatorii din România.

Nu exista nici macar un producator de energie care sa exporte. Aici este o piata controlata în totalitate de traderi. Ei au filiale si aici, si în mai toate tarile din jur, cumpara foarte ieftin de aici si vând scump în afara”, afirma Octavian Lohan, directorul DEN.

Pe lânga energia pe care companiile care detin parcuri eoliene si, mai putin, fotovoltaice, o vând prin contracte pe termen lung, mai au si energie pe care o dau pe Piata Zilei Urmatoare.

Piata este foarte ieftina, de la 70 de lei/MWh, în cursul zilei, pâna la 10-15 lei în cursul noptii. Media pretului pe bursa, pentru energia livrata în banda, într-un contract pe termen lung este 180 de lei/MWh.

La ce pret vând acestia si mai ales cui nu se poate afla decât din contractele pe care traderii le încheie cu beneficiarul final din strainatate. Însa aestea sunt confidentiale, traderul nu poate fi obligat sa le faca cunoscute autoritatilor. Potrivit lui Lohan si Havrilet, energia ar ajunge în tarile vecine noua Serbia, Ucraina, Bulgaria, si de aici în Turcia si Republica Moldova.

„Producatorii de energie din România nu au înteles înca oportunitatea ivita din diferenta de pret a energiei cu care se vinde pe PZU energia si preturile din strainatate. Dar poate se vor trezi, poate vor întelege ca se pot scoate bani frumosi din cumpararea si vânzarea de energie”, spune Lohan.

romania_exporta_energie_verde

sursa: Solar-magazin.ro 

Vizualizari: 1.450
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *