05.16.2022 19:25

Evolutia preturilor declarate de notari

Piata imobilara: cum au evoluat in 2012 preturile declarate la notari? Si o comparatie cu situatia din Grecia

INS a publicat in aceasta saptamana infomatii privitoare la evolutia preturilor pe piata imobiliara in primul trimestru din 2012, iar datele arata ca preturile declarate la notari au crescut comparativ cu ultimul trimestru din 2011, insa scaderea fata de primul trimestru al anului trecut se mentine semnificativa.

Evolutia anuala a preturilor

Dupa cum se poate observa si in graficul alaturat (click pe imagine pe imaginea din dreapta-sus pentru marire), fata de T1.11, in T1.12 atat pretul mediu al apartamentelor, cat si pretul mediu al caselor a fost cu circa 10% mai mic, ritmul anual de scadere fiind insa semnificativ mai redus decat cel inregistrat in ultimul trimestru din 2011.

Spre exemplu, in Bucuresti, in ultimul trimestru din anul trecut, pretul mediu in cazul apartamentelor era cu 20% mai mic decat in T4.10, dar in primele trei luni din acest an, ritmul anual de scadere s-a injumatatit, evolutie datorata cresterii preturilor cu 5,80% in T1.12 versus T4.11.

Totusi, nu trebuie sa uitam ca indicatorii calculati de INS se bazeaza pe preturile declarate la notari, si cum in ultimii ani, grilele notarilor au suferit ajustari semnificative, si datele INS au urmat aceasta evolutie. Mai multe detalii despre acest subiect gasiti aici.

Evolutia preturilor in ultimii trei ani

INS a inceput publicarea acestor indici in T1.09, iar de atunci, preturile apartamentelor au scazut cu 26,90% (31% in Bucuresti), iar pretul caselor a scazut cu 20,40% (21% in mediul urban, si 19% in mediul rural), mai multe detalii in graficul aflat la acest link.

Practic, T1.12 este primul trimestru de crestere dupa 8 trimestre consecutive de scadere.

Romania versus Grecia

Desi pare greu de crezut, in ultimii trei ani, preturile locuintelor in Romania au scazut cu mult mai mult decat cele din Grecia. Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Greciei, in T1.12, pretul mediu al apartamentelor tranzactionate in Grecia a fost cu 16,3% mai mic decat in T1.09, fata de o scadere de 26,9% in Romania.

In cazul capitalelor, diferenta este si mai mare – in Atena, pretl mediu a scazut cu 16,4%, iar in Bucuresti cu 31%. In prezent, preturile locuintelor in Grecia sunt la nivelul din 2005-2006, situatia fiind relativ aceeasi si la noi, mai multe detalii aici.

sursa: businessday.ro

 

Vizualizari: 2.804

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *