05.16.2022 18:33

Este momentul potrivit pentru achizitia unei locuinte?

Decizia de a cumpara o proprietate ar trebui sa tina cont nu doar de dorintele si nevoile proprii, ci si de evolutia per ansamblu a segmentului vizat. Daca aveai in plan sa cumperi o locuinta in perioada urmatoare ar trebui mai intai sa te interesezi daca este mpmentul potrivit pentru aceasta investitie. Raspunsul depinde de situatia fiecarui cumparator in parte.

 

Pentru a-ti putea forma o asemenea imagine, vom supune analizei doi dintre principalii indicatori ai evolutiei segmentului rezidential: volumul tranzactiilor si cel al lucrarilor de constructii.

Achizitiile de locuinte, pe minus sau pe plus?
Potrivit datelor transmise de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in primul trimestru din 2015 au fost inregistrate, la nivel national, 199.122 de tranzactii imobiliare. Acest volum semnaleaza o scadere de aproximativ 3,4% (peste 7.000 de imobile) fata de perioada similara a anului precedent. Cele mai multe tranzactii au fost consemnate in Bucuresti (17.471), Ilfov (12.361) si Timis (9.753), iar cele mai putine in Valcea (2.021), Bistrita-Năsăud (1.894) si Covasna (1.792).

In ce masura se resimte insa aceasta scadere pe segmentul achizitiilor de locuinte? Igor Postovanu, broker/owner al agentiei bucurestene Sims Parkman, este de parere ca declinul semnalat de datele ANCPI vine din afara pietei rezidentiale, care a consemnat, dimpotriva, o majorare a activitatii de tranzactionare de la inceputul acestui an. „Ca impresie generala, lucrurile merg mai bine decat anul trecut. Chiar arata bine piata”, noteaza acesta.

In opinia reprezentantului Sims Parkman, programul Prima Casa ramane motorul pietei rezidentiale, acesta continuand sa genereze masa achizitiilor de locuinte.  Cresterea vine atat din partea cumparatorilor care au facut un upgrade de locuinta, cat si din partea clientilor interesati de achizitii in scop investitional.

In ceea ce priveste volumul lucrarilor de constructii, datele Institutului Național de Statistica (INS) releva un avans cu 13,4% (ca serie bruta) in primul trimestru din 2015, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Interesant este ca segmentul cladirilor rezidentiale conduce detasat la capitolul cresteri, cu 19,9%, urmat fiind de sectorul cladirilor nerezidentiale (cu 15%) si de cel al constructiilor ingineresti (cu 10,5%).

beautiful-house-high-definition-wallpapers-cool-desktop-images-widescreen

Sursa. 

Vizualizari: 1.555

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *