10.27.2021 3:50

Economie la încalzirea si apa calda

Sfaturile ARISTON: Cum sa faci economii la încalzirea locuintei si producerea de apa calda

Potrivit Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de echipamente destinate încalzirii, producerii de apa calda menajera si climatizarii aerului, românii ar putea economisi o mare parte din energia dedicata încalzirii locuintei. În acest sens, o importanta sporita ar trebui acordata produselor care pot asigura un confort termic ridicat, cu un consum redus de energie.

Astfel, pentru asigurarea unui consum cât mai mic, primul pas este ca la alegerea echipamentelor de încalzire sa fie luate în calcul mai ales produsele cu clase energetice ridicate.

Desi produsele din clasele A++, A+ si A au un pret mai ridicat decât cele din clasele economice, conform raportului calitate-pret, primele sunt mult mai rentabile, ajutând atât la economisirea energiei pe termen lung, cât si la reducerea considerabila a emisiilor de CO2, menajând în acest fel si echilibrul ecologic”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operations Manager Ariston Thermo România.

Sfaturi pentru reducerea costurilor:

– Instalarea unei centrale termice în condensare

– Instalarea unui sistem de panouri solare

– Instalarea unui sistem cu pompe de caldura

– Izolarea locuintei

– Utilizarea programelor de încalzire presetate

– Verificarea periodica a instalatiei de încalzire

Ariston

În topul celor mai eficiente produse din punct de vedere energetic se regasesc centralele termice în condensare. Instalarea unui astfel de sistem de încalzire poate aduce o economie de pâna la 35% la consumul de gaz. În comparatie cu centralele termice conventionale, acestea ofera o eficienta net superioara aducând beneficii maxime din punct de vedere al consumului energetic si al costurilor.

O centrala termica conventionala nu produce numai caldura, ci si abur (condens), care este evacuat. Vaporii de apa din gazele arse contin energie pe care centralele termice obisnuite nu o recupereaza, acestea dispersând energia produsa în timpul arderii. Datorita tehnologiei inovatoare, centralele termice în condensare reutilizeaza energia gazelor de evacuare si maresc valoarea calorifica inferioara, atingând astfel o eficienta termica de pâna 108% si aducând economii de pâna la 35%”, a subliniat Catalin Draguleanu.

O alta metoda de economisire a energiei, de data aceasta necesara producerii de apa calda menajera, este instalarea unui sistem de panouri solare. Acesta poate duce la asigurarea necesarului de apa calda menajera în proportie de 70%, investitia putând fi astfel amortizata în aproximativ 5 ani.

Instalarea de încalzitoare de apa cu pompa de caldura reprezinta, de asemenea, o alternativa pentru reducerea costurilor, aducând economii ce pot ajunge chiar si la 70%.

Dincolo de faptul ca încalzitoarele de apa cu pompa de caldura raspund nevoii de eficientizare a consumului, acestea pot fi folosite si alaturi de un sistem de panouri solare, având avantajul de a functiona si iarna si aducând astfel o economie suplimentara”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Încalzitoarele de apa cu pompa de caldura reprezinta o inovatie tehnologica pe piata locala, acesta producând apa calda menajera cu ajutorul caldurii absorbite din aer. Astfel, daca un boiler electric foloseste exclusiv energia electrica pentru a încalzi apa, acestea utilizeaza în proportie de 70% caldura din aer si doar în proportie de 30% electricitatea.

Dincolo de instalarea unui sistem de încalzire ecologic, Ariston recomanda si respectarea altor principii, care pot aduce, la rândul lor, reduceri suplimentare de costuri.

Sfaturi practice pentru un plus de economie

Pentru a beneficia de un indice de confort termic potrivit, dar si pentru a face economii, specialistii Ariston recomanda accesoriile de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatura, etc)  si utilizarea programelor de încalzire presetate, sau a propriilor programe personalizate astfel încât instalatia de încalzire sa consume în deplina concordanta cu nevoile de consum. Mai mult, pentru a evita pierderile semnificative de caldura, nu este indicata instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor.

Radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar daca nu încalzesc uniform trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece si este preferabil sa fie dotate cu robinete termostatate, pentru un control al temperaturii în fiecare camera si evitarea pierderilor de caldura.

În plus, izolarea locuintei, a usilor si a ferestrelor reprezinta, de asemenea, una dintre investitiile care, pe termen lung, ajuta la utilizarea eficienta a energiei si reduce semnificativ cheltuielile de încalzire sau de racire a casei, metinând temperatura din interior constanta.

Un alt aspect important este si faptul ca atmosfera placuta din încapere nu este asigurata doar de temperatura, ci si de umiditatea aerului. Astfel, cu cât aerul este mai uscat, cu atât senzatia de racoare dintr-o încapere este mai pregnanta.

Potrivit reprezentantilor Ariston, pentru a asigura functionarea unei centrale la randament maxim, instalatia de încalzire trebuie verificata cel putin o data pe an, astfel putând evita atât deteriorarea precoce a sistemului, cât si consumul crescut de energie.

Ariston-Thermo

Despre Ariston Thermo România

Ariston Thermo România este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanti jucatori internationali în productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate încalzirii si producerii de apa calda menajera.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseala, conventionale si în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Rendamax, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat, pompe de caldura si panouri solare.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2012 vânzari totale de 1.320.00.000 Euro, în crestere cu 5% fata de 2011. Compania detine 19 unitati proprii de productie în 10 tari si 15 centre de cercetare în 8 tari, având în total 6.800 de angajati în cele 46 de filiale aflate în 30 de tari. Compania asigura, de asemenea, o distributie ce acopera peste 150 de state din întreaga lume. 

Vizualizari: 2.098
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *