10.21.2021 5:34

Darea in plata urca avansul si reduce clientele

La cat va ajunge avansul si cati isi vor mai putea permite un credit conform celor de la BCR, dupa adoptarea legii de dare in plata!

Bancile spun ca vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de acordare a imprumuturilor. Potrivit avertismentelor lansate in piata, consecinta majora a adoptarii legii darii in plata ar fi, din punctul de vedere al consumatorului, restrictionarea semnificativa a accesului la creditare. Cum va fi insa resimtita aceasta, mai exact?

BCR, cea mai mare banca (dupa active) de pe plan local, si-a propus sa analizeze impactul adoptarii legii, in forma sa actuala, asupra pietei ipotecare si, implicit, a celei imobiliare.

„Conform simularilor financiare ale echipei de analisti a BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar-bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit si pentru a proteja fondurile deponentilor si ale actionarilor, din care se acorda credite. Astfel, analistii BCR au modelat impactul unei cresteri medii a avansului la creditele ipotecare si imobiliare de la 15%, in prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudential pentru a asigura rambursarea fara riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienti”, explica reprezentantii bancii.

Credit 2

In acest context, autorii analizei estimeaza ca numarul clientilor eligibili pentru acordarea de credite ipotecare se va diminua cu 60% in urmatorii 5 ani, de la 270.000, la 110.000. Per ansamblu, volumul finantarilor imobiliare intermediate de banci se va reduce in perioada mentionata de la aproximativ 50.000.000.000 lei, la aproximativ 15.000.000.000 lei. 

Vizualizari: 4.597

Comentarii (1):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *