05.16.2022 18:28

Cum se pot ocoli noile taxe pe chirie

Se poate inchiria o locuinta si fara sa se plateasca impozitul pe venit, CAS-ul si certificatul energetic!

Pentru ca nu mai vor sa plateasca impozite pe venit, CAS si certificatul energetic, proprietarii au început sa prefere contractele de comodat. Acestea se pot încheia fara nicio întelegere financiara între parti, iar detinatorii de apartamente scapa de drumurile la Fisc. În cazul comodatului, proprietarul nu-si asuma niciun risc, în timp ce chiriasul are câteva dezavantaje majore

Statul a decis plata Contributiei pentru Asigurarile de Sanatate (CAS) celor care realizeaza venituri din chirii. Legislatia actuala obliga proprietarii imobilelor scoase la închiriat sa plateasca 5% din ce încaseaza. Sau cel putin 5% din valoarea chiriei lunare stipulate în contractul de închiriere înregistrat la administratia financiara.

Piata închirierilor a primit mai multe lovituri în ultimii 5 ani. În primul rând, criza financiara s-a tradus printr-o scadere abrupta a preturilor chiriilor în toata tara. Orasele centre universitare si în special Capitala au fost afectate de scaderea numarului de studenti în anii cu rata mica de promovabilitate la BAC, în urma scandalurilor cu camerele de supraveghere. A urmat obligativitatea prezentarii certificatelor energetice la încheierea tranzactiilor de vânzare si de închiriere care presupun costuri suplimentare pentru proprietari. Introducerea CAS în cazul persoanelor care realizeaza venituri din închirieri a fost ultima lovitura data pietei de închirieri imobiliare, care oricum avea o componenta subterana consistenta.

Rent

Citeste articolul integral in Curierul National 

Vizualizari: 1.503

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *