10.20.2021 22:25

Cum evităm păcălelile constructorilor?

Blocajul pieţei imobiliare, condiţiile dificile din ultimii trei-patru ani şi frica de a investi a clienţilor cu bani reprezintă argumente puternice care i-au convins pe constructori să coboare puternic preţul. Încântarea de a fi găsit o ofertă bună îi face pe cei mai mulţi clienţi să plătească proiectul cât mai repede, iar talentul oratoric al prestatorului de servicii le conferă încredere viitorilor proprietari, astfel că mulţi consideră că nu este necesar să monitorizeze calitatea construcţiei.

„În special constructorii mici sunt predispuşi să facă greşeli fatale, atunci când ridică o locuinţă. Ei nu sunt responsabilizaţi în niciun fel, în cazul în care clădirea se prăbuşeşte. Toată lumea se gândeşte că este vina structuristului, că este vina arhitectului… constructorul este văzut ca un simplu executant. Toată lumea pare să piardă din vedere faptul că el poate sabota construcţia prin alegerea unor materiale de rabat cu intenţia de a-şi maximiza profitul.”, spune Ciprian Ana, director al societăţii de construcţii Start Tehnologic Consult.

Anii de criză au mai curăţat piaţa de companii lipsite de seriozitate, dar suntem încă departe de a avea numai profesionişti. Nevoia acută de locuinţe ieftine a dus la apariţia unor construcţii încropite de prestatori dornici să vândă orice, pentru a face încasări într-o perioadă grea.

Clienţii trebuie să analizeze cu atenţie, pentru a-i diferenţia pe impostori de constructorii cu simţ de răspundere, chiar dacă este vorba de un preţ scăzut în ambele cazuri. Reputaţia companiilor cu experienţă sau renumele dezvoltatorilor cu proiecte numeroase reduc simţitor din riscuri, iar ţepele imobiliare de anvergură au rămas un apanaj al anilor de boom imobiliar. Existenţa companiilor actuale în piaţă depinde de seriozitatea lucrărilor şi de recomandările clienţilor mulţumiţi, astfel că nu îşi mai permit greşeli elementare.

„Cu sisteme de control bine puse la punct şi cu planuri de securizare, se poate minimiza furtul de materiale pe şantier. Noi chiar ne-am făcut propria companie de pază cu fost personal militar, după care muncitorii nu au mai furat aproape deloc. Este un exemplu concret despre cum poţi face economii făcând treaba bine. Dezvoltatorii şi finanţatorii lor se ceartă într-una despre cum să economisească 1 sau 2 lei/oră pentru pază şi sfârşesc prin a pierde sute de euro din furturi”, arată Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

În cazul ansamblurilor rezidenţiale, în ciuda unui aparent renume al brandului respectiv, orice cumpărător ar trebui să studieze istoricul dezvoltatorului, să discute cu proprietari care au cumpărat de ceva vreme o locuinţă de la aceeaşi companie şi să acorde atenţie sfaturilor venite din partea consultantului imobiliar.

Clienţii care îşi construiesc o casă trebuie să reţină faptul că riscurile coboară atunci când există un contract de execuţie bine pus la punct, care să conţină un deviz general întocmit cu atenţie, cu preţul materalelor, manopera şi suma totală, evitându-se astfel cheltuieli suplimentare. Nu în ultimul rând, o firmă de construcţii ar trebui să fie transparentă atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al organizării

În plus, pentru a obţine un produs final de calitate,  trebuie supravegheate constant şi atent toate etapele de dezvoltare a clădirii. Chiar dacă nu sunt specialişti, proprietarii care îşi fac simţită prezenţa îi descurajează într-o oarecare măsură pe executanţii predispuşi la escrocherii. O soluţie şi mai bună ar fi angajarea unui diriginte de şantier, ales exclusiv de client. Deşi această variantă duce la un cost final uşor mai ridicat, rezultatul final este cel mai important. Orice contraargument venit din partea constructorului ar trebui să ridice întrebări, deoarece companiile serioase încurajează un comportament responsabil şi un nivel ridicat de implicare. Mai mult, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarului, unii constructori montează camere video pe şantier, astfel încât proprietarul poate monitoriza operaţiunile la orice oră din zi sau din noapte.

Sursa: imopedia.ro
 

Vizualizari: 1.345

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *