01.28.2022 22:11

Creditul cu buletinul revine

Creditul doar cu buletinul se intoarce. Atentie la costuri!

In cadrul Parteneriatul incheiat intre FinZoom si A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons,  FinZoom va informeaza cu privire Creditele “doar cu buletinul”.

Ce sunt imprumuturile rapide, “doar cu buletinul”?

Sunt credite acordate de catre IFN-uri (institutii financiare nebancare), rapid (24, maxim 48 ore) cu un minim de acte (1-2 acte), inclusiv persoanelor care au avut intarzieri cu plata ratelor la banci. Sumele de bani acordate sunt relativ mici si pentru perioade scurte de timp.

Avantaje: termen scurt de acordare si numar mic de acte necesare

Promotorii acestor credite se adreseaza in special persoanelor cu probleme temporare de finantare (pana la urmatorul salariu), care au nevoie urgenta de bani in orice conditii, celor cu intarzieri la plata ratelor si care nu sunt bagati in seama de banci sau care nu se incadreaza la un credit bancar (venituri, varsta sau perioada la locul de munca sub minimul acceptat de banci), persoanelor care nu se pot deplasa la banca sau/si nu sunt confortabile cu platile online (creditul la domiciliu).

Dezavantaje: Atentie la Costuri!

Dobanda anuala efectiva (DAE) exprima sub forma procentuala costul anual al unui credit (dobanda si comisioane). DAE este  obligatoriu sa fie calculata si afisata pentru orice produs de creditare (inclusiv pentru carduri) oferit de banci sau IFN-uri, cu scopul de a permite consumatorilor sa compare usor costul total al creditelor.

Insa, cu cat imprumutul este pe un termen mai scurt, cu atat DAE mai mare. Iar astfel de “credite doar cu buletinul” se acorda in general pe un an, cateva saptamani sau unele, 35 zile (pana la primul salariu). De aceea ele sunt promovate cu rata pe care trebuie sa o platiti zilnic sau saptamanal (pentru a arata o suma mica) si undeva scris mai mic pe pagina este si DAE.

Exemple de credite cu DAE uriasa

Viva Credit – Credit pana la salariu. Pentru 1000 lei imprumutati pe 35 zile, se platesc inapoi 1.420 lei (zilnic cate 12 lei). DAE = 3.774%

Simplu Credit – Credit pana la salariu. Pentru 500 lei imprumutati pe 35 zile, se platesc inapoi 593 lei. DAE = 482%

ICredit – pentru 800 lei imprumutati pe 12 saptamani cu dobanda de 36%, rambursati 1089 lei la sfarsitul perioadei. DAE = 1.235%

Comparatie DAE credite de nevoi personale

De exemplu, pentru un credit mic, de 1.000 lei, luat pe 6 luni, primele doua produse oferite de Volksbank si Banca Transilvania, afiseaza o DAE de doar 10,14% si o suma totala de rambursat de 1.028 lei – costuri de sute si mii de ori mai mici dacat pentru un credit rapid doar cu buletinul.

Click pe FinZoom.ro pentru lista completa a bancilor si IFN-urilor care ofera credit de consum de 1.000 lei pe 6 luni

Solutie alternativa: card cu plata in rate fara dobanda

O solutie pentru un impumut rapid si cu costuri mici, este si un card care permite plata in rate fixe, fara dobanda.

Majoritatea bancilor ofera acest tip de card: click pe FinZoom.ro pentru a vedea toate cardurile cu facilitate de plata in rate fixe cu dobanda zero

Daca sunteti atenti si invatati sa-l folositi chibzuit, puteti avea chiar si costuri zero (pentru cardurile cu taxa de emitere zero si fara alte comisioane).

Pentru a putea beneficia de “rate fixe cu dobanda zero” trebuie sa va asigurati ca platiti integral rata agreata initial. Daca va veti limita la “minimul de rambursat” (pentru care se primeste de obicei aleta pe SMS lunar), atunci rambursarea si dobanzile cardului vor fi cele standard (mai mari decat cele pentru un credit de nevoi personale).

In cazul in care, cu acelasi card, faceti mai multe cumparaturi de la diferite magazine partenere si in date diferite, asigurati-va ca intelegeti foarte bine cand si cat trebuie sa platiti lunar, pentru a nu intra pe dobanzile standard sau, si mai rau, pe cele penalizatoare.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

credit

0219615 – FII INFORMAT! IA ATITUDINE! 

Vizualizari: 1.413

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *