07.25.2021 0:41

Centralele individuale de apartament sau sistemul centralizat de termoficare

Proprietarii vor trebui sa aleaga: centrala sau caldura de la CET

Planul national de actiune în domeniul eficientei energetice prevede ca, în scurt timp, asociatiile de proprietari de la bloc vor trebui sa opteze, prin lege, între centralele individuale de apartament si sistemul centralizat de termoficare. Ambele, în acelasi bloc, nu vor mai fi posibile. Legea ar putea sa se aplice doar imobilelor ce urmeaza a primi autorizatie de constructie dupa adoptarea ei.

Guvernul are în plan modificarea legii actuale care permite existenta în comun a ambelor sisteme de încalzirea a unui bloc de locuinte, centralizat sau individual. Potrivit Planului national de actiune în domeniul eficientei energetice, publicat de Departamentul pentru Energie, „este de asteptat sa apara schimbari de reglementare care sa-i constrânga pe toti consumatorii dintr-o cladire sa opteze pentru una dintre cele doua variante: fie sa foloseasca propriile centrale de încalzire de apartament pe gaze, fie sa fie toti conectatia la sistemul centralizat de termoficare”, se arata în documentul guvernamental.

Formularea fiind ambigua si lasându-se sa se înteleaga ca toate asociatiile de locatari din România vor trebui sa opteze pentru una dintre cele doua variante, inclusiv cele în care termoficarea este asigurata si într-un fel, si în altul, am cerut lamuriri de la presedintele Agentiei de Reglementare în Energie, Nicolae Havrilet. Acesta spune ca are cunostinta de o asemenea initiativa din partea autoritatilor de stat în ca din vremea ministrul Blaga.

Spune însa ca reglementarea poate fi facuta doar printr-o lege si se poate face dar pentru condominium-urile noi, nu retroactiv. “Ar fi firesc sa se legifereze optarea fiecarei asociatii de proprietari din fiecare bloc pentru o singura solutie de termoficare. Asa se întâmpla în toata Europa, asa ar fi normal sa se întâmple si la noi. Nu se poate însa decât de acum înainte, decât la blocurile ce s evor constitui dupa ce apare legea. Este exclus sa se aplice la blocurile vechi, unde exista ambele variante. Nu poti obliga un om sa renunte la o centrala si sa se rebranseze”, arata Havrilet. Potrivit acestuia, initiatorul unui astfel de proiect de lege poate si Ministerul  Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sau Ministerul de Interne.

Incalzire

citeste articolul integral pe Money.ro 

Vizualizari: 1.580

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *